Praktyka w akademii

  • nauka zawodu kucharza w przyjaznej, kameralnej atmosferze
  • wystrój studia kulinarnego w prowansalskim stylu

E-learning

  • solidne przygotowanie teoretyczne w formie e-learningu

Praca w restauracjach

  • praktyki zawodowe w znanych restauracjach
  • najlepsze miejsca w Warszawie
g

Networking

  • budujemy siatkę kontaktów,
  • ty wybierasz osoby do współpracy
Akademia GoCook&Inspire to:
  • nauka zawodu kucharza w przyjaznej, kameralnej atmosferze
  • praktyki zawodowowe w renomowanych restauracjach
  • intensywna formuła 700 h skondensowana w ciągu max. 2 m-cy zajęć
  • wystrój studia kulinarnego w prowansalskim stylu
  • zajęcia prowadzone przez gwiazdy sztuki kulinarnej m.in. sztukmistrza Bogdana Magierskiego, Panią Foremkę, Jakuba Kuronia i innych sławnych polskich restauratorów
  • pakiet 8 szkoleń dostępnych na rynku o wartości 8614 zł
  • zaświadczenie ukończenia Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego
  • przygotowanie do egzaminu zewnętrznego organizowanego przez OKE
W cenie kursu kucharskiego KKZ otrzymujesz:
  • komplet materiałów szkoleniowych: zestaw testów, książki do każdego modułu, skrypty do nauki zawodu, długopis i notatnik
  • catering przez cały okres trwania kursu: kawa, herbata oraz potrawy przygotowane podczas zajęć
  • zestaw testów przygotowawczych do egzaminu zewnętrznego
  • dostęp do bazy interaktywnych ćwiczeń z zagadnień gastronomicznych

We własnym zakresie przed rozpoczęciem zajęć przygotujesz się:
  • wykonując badania lekarskie,
  • zabierając ze sobą wygodną odzież oraz obuwie,
  • koniecznie przygotuj sobie wizytówki, to również doskonała okazja do networkingu
Jak się stać nowoczesnym mistrzem kuchni?

Jak gotować, by inspirować innych swoim smakiem, dzielić się radością z przygotowania potraw? Czy obecnie w Polsce można szybko zdobyć formalnie zawód uczestnicząc w Akademii pod okiem najlepszych kucharzy? Czy Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy wymagany przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne musi trwać tak długo, aby móc podejść do egzaminu formalnego? Weź udział w naszej akademii kulinarnej i poznaj sławne gwiazdy gotowania. Nasz intensywna formuła daje możliwości nauki zawodu w ciągu 1,5 miesiaca. Wszyscy absolwenci akademii są zobowiązani podejść do państwowego egzaminu zewnętrznego weryfikującego zdobycie praktycznych umiejętności i profesjonalnej wiedzy z zakresu T. 16 Kucharz

Jak uczymy - Metoda GoCook Boot Camp

Szkoła gotowania metodą Bootcamp to skuteczny sposób nauczania, który pozwala w stosunkowo krótkim czasie nabyć praktyczną umiejętność gotowania. Metoda wywodzi się z ćwiczeń wykonywanych w trakcie szkoleń armii amerykańskiej, ale zajęcia CoCook Boot Camp bardziej przypominają dobrą zabawę w kuchni niż wojskową musztrę. Cook Bootcamp wyróżnia się na tle innych kursów przede wszystkich tym, że nastawiony jest na ogromną ilość praktycznych ćwiczeń z zakresu kompleksowej nauki zawodu. Wśród nich uczniowie poznają tajniki sztuki kulinarnej, cukierniczej, baristycznej, barmańskiej, co przypieczętują wiedzą z zakresu zarządzania lokalem. Formuła 8 in 1 łączy 8 standardowych szkoleń gastronomicznych w cenie jednego.

Co w Agendzie?

Spodziewaj się wyjątkowego scenariusza programowego i barwnej oprawy wydarzenia.
Szkolenie poprowadzą wspomniani wcześniej prelegenci – w nieprzypadkowej kolejności. Podczas naszych etapów wszystkie spotkania przenikają się, często uzupełniają, tworząc kompletny blok tematyczny. Jeśli nie uczestniczysz w jednej części, trudniej będzie Ci zrozumieć metody przekazywane w kolejnych spotkaniach. Naszym słuchaczom, zależy na zdobywaniu wiedzy z każdej części tematycznej, gdyż każda z nich może zostać zweryfikowana podczas egzaminu państwowego.

Akademia GoCook&Inspire 700 h

Program
MODUŁ - KUCHARSKI I STOPNIA

1. Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania, schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych pracowników
2. kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST
3. Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)
4. Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności
5. Technika krojenia
6. Technika Dekorowania i serwowania potraw
7. Sporządzanie wywarów, sosów i marynat
8. Sporządzanie potraw śniadaniowych
9. Przygotowywanie wywarów i zup
10. Przygotowanie dań mącznych

MODUŁ - KUCHARSKI II STOPNIA

1. Przygotowywanie dań wegetariańskich
2. Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych
3. Sporządzanie potraw mięsnych
4. Desery
5. Sporządzenie potraw rybnych
6. Zarządzanie lokalem gastronomicznym

MODUŁ - CUKIERNICZY I STOPNIA

1. Niezbędnik cukiernika – to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika
2. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie
3. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy
4. Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
5. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
6. Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów
7. Kruche ciasta, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe: biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
8. Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta, sekrety udanych kremów

MODUŁ - CUKIERNICZY II STOPNIA

1. Serniki, sernik tradycyjny, sernik na zimno
2. Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
3. Flan lub crème brûlée
4. Podstawy pracy z czekoladą , tajniki i techniki pracy z czekoladą, polewy i ozdoby czekoladowe
5. Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
6. Cupcake lub muffiny + dekoracja
7. Pierniki lub pierniczki i keksy
8. Cake popsy lub bajaderki, nugaty
9. Podstawy Dekorowania
10. Beza i makaroniki + dodatki
11. Co w oleju pływa : faworki i pączki
12. Ciasta drożdżowe, makowce, strudle

MODUŁ - MANAGER GASTRONOMII – MANAGER RESTAURACJI

1. Zawód Manager Gastronomii:
2. Prawne aspekty prowadzenia zakładu gastronomicznego:
3. Tworzenie lokalu gastronomicznego:
4. Wyposażenie lokalu gastronomicznego:
5. Sztuka: Sommelierstwa, baru i miksologii, baristyki, obsługi kelnerskiej
6. Rozmowy handlowe i savoir vivre w gastronomii i hotelarstwie:
7. Wskaźniki kontrolne pomocne w zarządzaniu w gastronomii:
8. Narzędzia do inwentaryzacji (wagi elektroniczne, czytniki itd.)
9. Food Cost i Drink Cost.
10. Wzory druków i dokumentów ewidencjonowania obrotów.
11. Systemy motywacyjne pracowników – systemy premiowe, prowizyjne i inne.
12. Sprzedaż sugestywna, upselling.
13. Rozwiązania informatyczne stosowane w gastronomii i hotelarstwie:
14. Systemy POS (Point of Sales), terminale dotykowe, drukarki bonowe, urządzenia fiskalne itd.

MODUŁ - KELNER I STOPNIA

1. Zawód Profesjonalnego Kelnera
2. Przygotowanie stanowiska pracy
3. Prezentacja zastawy stołowej
4. Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki
5. Praktyczne umiejętności kelnerskie
6. Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków
7. techniki serwowania śniadań
8. Techniki podawania napojów bezalkoholowych
9. Techniki podawania napojów alkoholowych
10. Obsługa Gości restauracyjnych, powitanie, serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie Gości
11. Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich
12. Zachowanie w sytuacjach stresujących
13  Sprzedaż sugestywna

MODUŁ - PROFESJONALNY BARISTA

1. Kawa, barista, sprzęt baristy
2. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M:Miscela, Macinacaffc, Machina, Mano
3. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo
4. Pienienie mleka
5. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato
6. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy
7. Latte art – sztuka „rysowania na kawie”, serce, rozeta, tulipan
8. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy

MODUŁ - BARMAN BLENDER

1. Sprzęt barowy, rodzaje stosowanego szkła, miary barowe, typy barów, składniki na wyposażeniu
2. Podział alkoholi i koktajli
3. Produkcja, podział i charakterystyka wódek, piw i win
4. Podstawowe sposoby i techniki mixowania – warsztaty, Shaking, Blending, Building
5. Sztuka prezentacji, Flair czyli podstawowe i zaawansowane triki barmańskie.
6. Mixologia- zasady komponowania napojów mieszanych – warsztaty
7. Cocktaile na wybranych przykładach, Bloody Mary, Cuba Libre, Mannhattan, Margarita, Martini
8. Jak i w czym podawać alkohole?
9. Mixowanie cocktaili warsztaty, Cocktaile na bazie wódki, tequili, rumu, whisky
10 Cocktaile owocowe w tym bezalkoholowe
11. Modyfikatory i bonifikatory
12. Cocktaile widowiskowe i napoje gorące warsztaty B55, Krupnik, Punch, Mull, Sangaree
13. Organizacja baru i pracy barmana
14. Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw
15. Rozliczenia na barze

Podstawa programowa e-learning solidna dawka teorii:
  • (BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • (PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
  • (JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo
  • (KPS). Kompetencje personalne i społeczne
  • PKZ(T.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych

Akademia GoCook&Inspire 700 h

Informacje praktyczne
Gdzie uczymy?

Akademia GoCook&Inspire prowadzona jest w specjalnie urządzonym studio kulinarnym w Warszawie. W akademii znajdują się sale gastronomiczne przygotowane w modnym stylu skandynawsko-prowansalskim. Charakter studia umożliwia prowadzenie kameralnych spotkań w klimacie przyjaznej nauki pod okiem mistrzów. Całe studio wyposażone jest w nowoczesne sprzęty umożliwiające poznanie najnowszych technik przygotowania posiłków.
Do dyspozycji gości są pozostają sale szkoleniowe:
– zielona wyspa
– słodka wyspa
– chill room
– sala teoretyczna
Pierwszy nabór zostanie utworzony już w marcu 2017. Pospiesz się liczba miejsc z racji praktycznego wyposażenia stanowiska pracy ograniczona.

Forma zaliczenia i uprawnienia

Każdy przedmiot kończy się zaliczeniem. Ukończenie kursu jest konieczne do przystąpienia do egzaminu państwowego potwierdzającego kwalifikację. Każda pełnoletnia osoba, bez względu na dotychczasowe wykształcenie, będzie mogła uczęszczać na wybrany kurs kwalifikacyjny (jedno- lub dwukwalifikacyjny; odpowiednio K1, K2). Każdy poziom będzie kończył się egzaminem potwierdzającym daną kwalifikację w zawodzie. Po ukończeniu wszystkich poziomów z zakresu danego zawodu, mając dodatkowo wykształcenie średnie, będzie można uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Jeśli masz ukończone gimnazjum (lub ośmioletnią szkołę podstawową) lub zasadnicza szkoła zawodową po kursie uzyskujesz:
1. zaświadczenie o ukończeniu kursu
2. świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie kucharz – po zdaniu zewnętrznego egzaminu zawodowego (przeprowadzonego przez OKE)
3. tytuł zawodowy kucharza mając świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie i ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowe.

Styczeń 2018- pierwsze egzaminy. Ukończenie tego kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy i zda egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie w zakresie danej kwalifikacji, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w określonym zawodzie będzie mogła otrzymać osoba, która posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (odpowiednio wykształcenie zasadnicze zawodowe lub średnie) oraz zda egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, czyli posiada świadectwa potwierdzające uzyskanie kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie.

Formalności

Dla zawodu kucharz wyodrębniono jedną kwalifikację podstawową: T.6 – sporządzanie potraw i napojów. Kurs zawodowy to kurs prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji. Naukę można kontynuować uzyskując tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15 organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

Harmonogram – kiedy działamy?

Kwalifikacyjny kurs zawodowy dla zawodu kucharz obejmuje 700 godzin zajęć realizowanych w dwóch trybach:

  •  w ciągu 2 miesięcy w trybie BootCamp. Zajęcia odbywają się w trybie intensywnym w formie boot campu, zajęcia weekendowe przeplatają się z dodatkowymi godzinami w kursie dziennym.
  • w ciągu 3 miesięcy, dwie edycje rocznie, w trybie weekendowym plus + 2 dni w tygodniu

Rekrutacja na kurs już trwa! Pobierz Karta zgłoszenia na kwalifikacyjny kurs zawodowy, wypełnij i przynieś do sekretariatu Akademii ul. Żurawia 47, 00-680 Warszawa. Możesz także zapytać wysyłając mail na adres: sylwia.dobrowolska@gowork.pl Zapisane osoby zostaną poinformowane o dokładnym terminie rozpoczęcia zajęć.

Planowany termin rozpoczęcia kolejnych edycji:

  • kwiecień – maj 2017 r – I edycja
  • czerwiec-lipiec – II edycja – Wersja Wakacyjna 
  • sierpień- wrzesień – III edycja – Wersja Wakacyjna
  • październik – listopad IV edycja

 

Formuła szkoleniowa 8 in 1

Uczestnicząc w naszym projekcie akademickim zdobędziesz doświadczenie od gwiazd i mistrzów sztuki gotowania z zakresu 8 szkoleń w Akademii:

  • Kurs kucharski I 70 h – o wartości 1315 zł
  • Kurs kucharski II stopnia 70 h – o wartości 1415 zł
  • Kurs cukierniczy I stopnia 42 h- o wartości 1199 zł
  • Kurs cukierniczy II stopnia 48 h- o wartości 1199 zł
  • Kurs Manager Gastronomii – Manager Restauracji 70 h- o wartości 1499 zł
  • Kurs kelnerski I 30 h- o wartości 789 zł
  • Kurs profesjonalnego baristy 30 h – o wartości 599 zł
  • Kurs Barman-Blender I i II stopnia 30 h – o wartości 599 zł
Kup bilet

Zapisy z Gowork.pl

Zdobądź bilety do akademii w cenie 3999 zł. Uzupełnij formularz OKE.

 

Akademia GoCook&Inspire - KKZ Kucharz - Metoda GoCook Boot Camp 650h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-24 do 2019-03-10Cena: 3999 Zapisz sięCena: 4349 Zapisz się

Akademia GoCook&Inspire - KKZ Kucharz - Metoda GoCook Boot Camp tryb 4 dni w tygodniu 650 h - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-24 do 2019-03-10Cena: 3999 Zapisz sięCena: 4349 Zapisz się