Kurs cukierniczy I i II stopnia wyjazdowy jest skierowany do wszystkich, którzy w krótkim czasie pragną zgłębić tajniki cukiernictwa. Pod okiem mistrza poznają Państwo sekrety udanych serników, puszystych biszkoptów, słodkich kremów, a także sztukę dekorowania powstałych dzieł. Jesteśmy przekonani, że zdobytą wiedzą i umiejętnościami zadziwią Państwo przyjaciół i znajomych, a przygotowane przez Państwa wypieki będą powodem westchnień zachwytu.

Dlatego też, specjalnie dla Państwa Let’s GoCook.pl przygotował intensywną edycję kursu cukierniczego, która pozwoli w stosunkowo krótkim czasie zdobyć konkretne kwalifikacje, tak cenione na rynku pracy. Kurs cukierniczy skierowany jest do osób, które dysponują ograniczonym  czasem, chcą szybko poznać tajniki zawodu cukiernika. Proponowane przez Let’s GoCook.pl szkolenie cukiernicze jest wyjątkową okazją, aby:

  • zobaczyć, jakie przyrządy są niezbędne w pracy cukiernika,aby móc  przygotować  i udekorować wyroby cukiernicze;
  • nauczyć się sporządzać różnego rodzaju ciasta, w tym serniki, torty, ciasta drożdżowe i wiele innych
  • poznać sposoby na przyrządzanie puszystych  mas, kremów i innych  półproduktów cukierniczych,
  • spróbować podstaw dekorowania gotowych produktów cukierniczych;
  • poznać podstawy pracy z karmelem i czekoladą;
  • nauczyć się przygotowywać desery, które zadziwią Twoich bliskich;
  • poznać zasady zarządzania lokalem gastronomicznym
  • poznać wspaniałych ludzi, którzy zarażają pasją do gotowania. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu  trenerów będziemy mogli nabyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz zdobyć masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.
  • otrzymać nowoczesne materiały szkoleniowe, takie jak: tablet, pięknie zdobione książki kucharskie, skrypty przygotowywane specjalnie na zajęcia kucharskie, a także fartuszki i czapki, które będą nie tylko ładnymi gadżetami, ale przedmiotami, które wykorzystamy w przyszłej pracy zawodowej
  • Let’s GoCook.pl. to nie tylko organizator świetnych i cenionych na rynku szkoleń, to także serwis pracy, z jedną z największych baz ofert pracy. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu cukiernika znajdziesz tutaj.
W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?

Kurs wyjazdowy przygotuje Cię do objęcia stanowiska cukiernika. Po ukończeniu szkolenia możesz szukać pracy zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Warto dodać, że nasi absolwenci bardzo szybko znajdują swoją pierwszą pracę i często równie szybko awansują. Na rynku jest sporo ofert pracy dla cukierników, a wiele z nich można znaleźć w wyszukiwarce Gowork.pl – tutaj sprawdź oferty pracy.

Wymagania Wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID, szczególnie dla osób, które po kursie planują pracę w cukierni.

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE  wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)

Organizacja zajęć

Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i realizowany jest w intensywnym trybie wyjazdowym.

  • 1 dzień: 10.00 przyjazd i powitanie uczestników, do 14.00 zakwaterowanie, omówienie zasad oraz organizacji pracy w kuchni
  • 2-7 dzień: prelekcje, wykłady, warsztaty praktyczne, konkursy tematyczne zajęcia w godzinach 11.00-14.00 teoria 14.00-19.45 praktyka
  • 8 dzień: 8.00-12.00 podsumowanie i egzamin, oficjalne pożegnanie i ogłoszenie zwycięzcy konkursu, wykwaterowanie z hotelu
  • Harmonogram zajęć jest ustalany przed każdym kursem – powyższa rozpiska może ulec nieznacznym modyfikacjom.
Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 350 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  Lark Free Me x4. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4. Posiada między innymi: wydajny 4-rdzeniowy procesor który zapewnia optymalną płynność działania nawet podczas używania wielu aplikacji jednocześnie, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać?
Informacje praktyczne

Kursy są prowadzone we współpracy z Hotelem Gordon, którego położenie pozwala na szybkie dotarcie na zajęcia, jak również do centrum stolicy.

Kursanci mogą skorzystać z noclegu w wygodnych pokojach 1, 2 lub 3-osobowych, oczywiście z pysznym śniadaniem. Pozostałe posiłki przygotowują pod okiem najlepszych szefów kuchni podczas kursu.

Dojazd: własny.

Program kursu

Kurs cukierniczy I i II stopnia - wyjazdowy 8 dniowy z zakwaterowaniem i wyżywieniem 90 h

KURS CUKIERNICZY I STOPNIA

I Niezbędnik cukiernika – to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika 

1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie

  • narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy

2. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy3. Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
4.Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,

  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
  • techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji

5. Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów

II. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie

6. Kruche ciasta

  • podstawowe i słone,
  • ciasto półkruche,
  • kruche ciasteczka,
  • do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart

7. Ciasta ucierane
8. Ciasta biszkoptowe

  • biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
  • wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe

9. Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta

  • sekrety udanych kremów

KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

10. Serniki

  • sernik tradycyjny
  • sernik na zimno

11. Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
12. Flan lub crème brûlée
13. Podstawy pracy z czekoladą

  • tajniki i techniki pracy z czekoladą,
  • polewy i ozdoby czekoladowe

14. Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
15. Cupcake lub muffiny + dekoracja
16. Pierniki lub pierniczki i keksy
17. Cake popsy lub bajaderki, nugaty
18. Podstawy Dekorowania

  • wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
  • dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
  • informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
  • użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
  • użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych

19. Beza i makaroniki + dodatki
20. Co w oleju pływa : faworki i pączki
21. Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
22. Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych

  • ekspozycja i aranżacja

23. Zarządzanie lokalem gastronomicznym

Zapisz się !

Zapisy z GoWork.pl