Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h dydaktycznych

Kurs cukierniczy I i II stopnia to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy gnietli kruche ciasta, ucierali biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy. Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada. Pod czujnym okiem wykwalifikowanych nauczycieli, poznamy procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, rozszyfrujemy procedury HACCP, a nawet zapoznamy się z nowoczesnymi narzędziami stosowanymi w pracy cukiernika

Choć czeka nas dużo słodkiej pracy, tajemnice zawodu cukiernika zostaną opanowane po mistrzowsku! Oddając się w nasze ręce, przeżyjecie niezapomnianą przygodę, która będzie mogła trwać na długo po skończonych zajęciach: postaramy się, aby pod postacią własnoręcznie przygotowanych wypieków, zabrali Państwo do swoich domów odrobinę tej magicznej słodyczy. A na koniec przeprowadzonego kursu, wspaniały dyplom i zaświadczenie MEN, upamiętniające spędzenie słodkich chwil z Let’s GoCook.pl!

Spójrzcie, ile cudownych chwil czeka uczestników naszego szkolenia. Podczas 90h zajęć, nasi kursanci mają gwarancję:

  • uczestnictwa w największej ilości zajęć szkoleniowych na rynku przy zachowaniu najniższej ceny
  • poznania  nowoczesnych technik przygotowywania, dekorowania oraz serwowania wypieków i deserów, których nie powstydziłby się najlepsze cukiernie świata – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 90% zajęć to praktyka!
  • uczestnictwa w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas których poznajemy sekrety idealnych wypieków
  • zdobycia dyplomu i certyfikatu MEN – jak widać słodyczy Let’s GoCook.pl nie oparło się same Ministerstwo Edukacji Narodowej. Otrzymane dokumenty przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE; tym bardziej, że równocześnie możemy starać się certyfikat sporządzony w języku niemieckim i angielskim,
  • poznania wspaniałych Trenerów – ludzi, którzy zarażają pasją do pieczenia. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu naszych lektorów będziemy mogli zdobyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz poznać masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.
  • otrzymania nowoczesnych materiałów szkoleniowych, takich jak: tablet, pięknie zdobione książki cukiernicze, skrypty przygotowywane specjalnie na zajęcia w Let’s GoCook.pl, które będą nie tylko ładnymi gadżetami, ale przedmiotami, które wykorzystamy w przyszłej pracy zawodowej
  • GoCook.pl to nie tylko organizator świetnych i cenionych na rynku szkoleń, to także serwis pracy, z jedną z największych baz ofert. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu kucharza znajdziesz tutaj.
  • jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?

Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności). Sprawdź oferty pracy dla cukiernika w wyszukiwarce GoWork.pl -> oferty pracy hiperłącze  http://www.gowork.pl/praca/cukiernik;st

Wymagania wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622)

Organizacja zajęć

Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:

weekendowym (zaocznym) – 6 zjazdów (11 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.

dziennym – 11 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.

wieczorowym- 11 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.

Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 350 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  Lark Free Me x4. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4. Posiada między innymi: wydajny 4-rdzeniowy procesor który zapewnia optymalną płynność działania nawet podczas używania wielu aplikacji jednocześnie, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na skzolenie

 

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Program kursu

KURS CUKIERNICZY I STOPNIA

I Niezbędnik cukiernika – to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika 

1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie

  • narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
  1. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy
  2.  Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
  3. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
  • techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji
  1. Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobówII. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie 6. Kruche ciasta
  • podstawowe i słone,
  • ciasto półkruche,
  • kruche ciasteczka,
  • do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart
  1. Ciasta ucierane
    8. Ciasta biszkoptowe
  • biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
  • wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe
  1. Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta
  • sekrety udanych kremów
KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

  1. Serniki
  • sernik tradycyjny
  • sernik na zimno
  1. Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
    12. Flan lub crème brûlée
    13. Podstawy pracy z czekoladą
  • tajniki i techniki pracy z czekoladą,
  • polewy i ozdoby czekoladowe
  1. Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
    15. Cupcake lub muffiny + dekoracja
    16. Pierniki lub pierniczki i keksy
    17. Cake popsy lub bajaderki, nugaty
    18. Podstawy Dekorowania
  • wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
  • dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
  • informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
  • użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
  • użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych
  1. Beza i makaroniki + dodatki
    20. Co w oleju pływa : faworki i pączki
    21. Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
    22. Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych
  • ekspozycja i aranżacja

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoCook.pl

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-05 do 2018-02-16Cena: 1899 Zapisz sięCena: 2149 Zapisz się

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-27 do 2018-02-25Cena: 1899 Zapisz sięCena: 2149 Zapisz się

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-29 do 2018-03-02Cena: 1899 Zapisz sięCena: 2149 Zapisz się

Kurs Cukierniczy I stopnia 42h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-29 do 2018-02-02Cena: 1199 Zapisz sięCena: 1549 Zapisz się

Kurs Cukierniczy I stopnia 42h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-27 do 2018-02-10Cena: 1199 Zapisz sięCena: 1549 Zapisz się

Kurs Cukierniczy II stopnia 48h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-05 do 2018-02-09Cena: 1199 Zapisz sięCena: 1549 Zapisz się

Kurs Cukierniczy II stopnia 48h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-11 do 2018-02-25Cena: 1199 Zapisz sięCena: 1549 Zapisz się