
Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h dydaktycznych
Kurs cukierniczy I i II stopnia to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy gnietli kruche ciasta, ucierali biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy. Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada. Pod czujnym okiem wykwalifikowanych nauczycieli, poznamy procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, rozszyfrujemy procedury HACCP, a nawet zapoznamy się z nowoczesnymi narzędziami stosowanymi w pracy cukiernika
Choć czeka nas dużo słodkiej pracy, tajemnice zawodu cukiernika zostaną opanowane po mistrzowsku! Oddając się w nasze ręce, przeżyjecie niezapomnianą przygodę, która będzie mogła trwać na długo po skończonych zajęciach: postaramy się, aby pod postacią własnoręcznie przygotowanych wypieków, zabrali Państwo do swoich domów odrobinę tej magicznej słodyczy. A na koniec przeprowadzonego kursu, wspaniały dyplom i zaświadczenie MEN, upamiętniające spędzenie słodkich chwil z Let’s GoCook.pl!
Spójrzcie, ile cudownych chwil czeka uczestników naszego szkolenia. Podczas 90h zajęć, nasi kursanci mają gwarancję:
- uczestnictwa w największej ilości zajęć szkoleniowych na rynku przy zachowaniu najniższej ceny
- poznania nowoczesnych technik przygotowywania, dekorowania oraz serwowania wypieków i deserów, których nie powstydziłby się najlepsze cukiernie świata – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 90% zajęć to praktyka!
- uczestnictwa w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas których poznajemy sekrety idealnych wypieków
- zdobycia dyplomu i certyfikatu MEN – jak widać słodyczy Let’s GoCook.pl nie oparło się same Ministerstwo Edukacji Narodowej. Otrzymane dokumenty przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE; tym bardziej, że równocześnie możemy starać się certyfikat sporządzony w języku niemieckim i angielskim,
- poznania wspaniałych Trenerów – ludzi, którzy zarażają pasją do pieczenia. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu naszych lektorów będziemy mogli zdobyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz poznać masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.
- otrzymania nowoczesnych materiałów szkoleniowych, takich jak: tablet, pięknie zdobione książki cukiernicze, skrypty przygotowywane specjalnie na zajęcia w Let’s GoCook.pl, które będą nie tylko ładnymi gadżetami, ale przedmiotami, które wykorzystamy w przyszłej pracy zawodowej
- GoCook.pl to nie tylko organizator świetnych i cenionych na rynku szkoleń, to także serwis pracy, z jedną z największych baz ofert. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu kucharza znajdziesz tutaj.
- jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?
Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności). Sprawdź oferty pracy dla cukiernika w wyszukiwarce GoWork.pl -> oferty pracy hiperłącze http://www.gowork.pl/praca/cukiernik;st
Wymagania wstępne
zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID
Certyfikaty
Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)
Organizacja zajęć
Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:
- Weekendowym (zaocznym) – 5 zjazdów (10 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele w naszym studio kulinarnym GoCook-ul. Wirażowa 124. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach- cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
- Dziennym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej w innych miastach organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
- Wieczorowym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie mniej więcej od godz.15 do wieczora. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach w: cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
Materiały szkoleniowe
Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.
Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.
Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 350 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet Lark Free Me x4. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4. Posiada między innymi: wydajny 4-rdzeniowy procesor który zapewnia optymalną płynność działania nawet podczas używania wielu aplikacji jednocześnie, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.
Vouchery na szkolenie
Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?
Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery. http://gocook.pl/voucher-2/
Jak się zapisać
- W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
- Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
- Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
- Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
- Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
- Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
- Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
- Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
- W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.
Program kursu
KURS CUKIERNICZY I STOPNIA
I Niezbędnik cukiernika – to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika
1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie
- narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
- Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy
- Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
- Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
- prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
- zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
- techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji
- Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobówII. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie 6. Kruche ciasta
- podstawowe i słone,
- ciasto półkruche,
- kruche ciasteczka,
- do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart
- Ciasta ucierane
8. Ciasta biszkoptowe
- biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
- wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe
- Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta
- sekrety udanych kremów
KURS CUKIERNICZY II STOPNIA
KURS CUKIERNICZY II STOPNIA
- Serniki
- sernik tradycyjny
- sernik na zimno
- Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
- Flan
- crème brûlée
- Podstawy pracy z czekoladą
- tajniki i techniki pracy z czekoladą,
- polewy i ozdoby czekoladowe
- Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
- Cupcake lub muffiny + dekoracja
- Pierniki lub pierniczki i keksy
- Cake popsy lub bajaderki, nugaty
- Podstawy Dekorowania
- wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
- dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
- informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
- użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
- użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych
- Beza i makaroniki + dodatki
- Co w oleju pływa : faworki i pączki
- Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
- Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych
- Ekspozycja i aranżacja
- Zarządzanie lokalem gastronomicznym
Ilość miejsc ograniczona.
Proszę pamiętać, że program kursu jest dostosowywany przez trenera do poziomu umiejętności cukierniczych danej grupy, która się zgłosi na dany termin. Poziom kursu – podstawowy, średni.
Kurs nie jest organizowany w formie stanowiskowej. Kursanci pracują w różnej formie w zależności od modelu pracy danego lektora: zarówno w grupach, dwójkach, samodzielnie ale i trener prowadzi często pokaz.
Zapisy z GoCook.pl
Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h - kurs dzienny
Miejsce | Termin | Wersja standardowa | Wersja z tabletem |
---|---|---|---|
Warszawa | od 2021-03-15 do 2021-04-02 | Cena: 2299 Zapisz się | Cena: 2649 Zapisz się |
Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h - kurs weekendowy
Miejsce | Termin | Wersja standardowa | Wersja z tabletem |
---|---|---|---|
Warszawa | od 2021-03-20 do 2021-05-09 | Cena: 2299 Zapisz się | Cena: 0 Zapisz się |
Warszawa | od 2021-03-20 do 2021-05-09 | Cena: 2299 Zapisz się | Cena: 0 Zapisz się |