Kurs kucharski I i II st.

W GoCook.pl wiemy doskonale, że jedzenie jest jak miłość: smakuje, tylko wtedy  kiedy się nim dzielimy. Dlatego też, do uczestnictwa w  kursie kucharskim I i II stopnia zapraszamy wszystkich miłośników gotowania, zarówno tych, którzy swoje pierwsze kroki w zawodzie kucharza mają już za sobą, jak również osoby pragnące nauczyć się nowych rzeczy  Jest to wspaniała okazja do zmierzenia się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. A także poznania nowoczesnych metod przygotowywania, dekorowania oraz serwowania dań, które swym smakiem i wyglądem, wzbudzą zachwyt u najbardziej wymagającego odbiorcy. A wszystko pod czujnym okiem Trenerów: ludzi pełnych pasji i miłości do gotowania, dla których przygotowywane potrawy są prawdziwym wyzwaniem.

W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?

Restauracje, hotele i rozmaite lokale gastronomiczne, nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej, stale poszukują wykwalifikowanego personelu.

Po ukończeniu kursu kulinarnego I stopnia możesz ubiegać się o pracę w gastronomii jako pomoc kuchenna, po ukończeniu kursu II stopnia – jako kucharz, a jeśli marzysz o tym, by zostać Szefem Kuchni, możesz kontynuować naukę na kursie kulinarnym III stopnia.

Nasi absolwenci szybko znajdują swoją pierwszą pracę, a potem równie szybko awansują. Na rynku jest sporo ofert dla kucharzy, a wiele z nich można znaleźć w wyszukiwarce Gowork.pltutaj sprawdź oferty pracy.

Wymagania wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622)

Organizacja zajęć

Kurs kucharski I i II stopnia trwa 140h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:

weekendowym (zaocznym) – 9 zjazdów (18 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.

dziennym – 18 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku w godz 8.00-14.00, 9.00-15.00 bądź 10.00-16.00 (godziny mogą ulec zmianie w uzasadnionych przypadkach)

wieczorowym- 26 dni, spotkania w wybrane 3-4 dni tygodnia miedzy pon-pt, w godzinach 17.00-21.00. W trybie wieczorowym dostępne są szkolenia I i II stopnia łącznie w wybranych miastach Polski (harmonogram spotkań ustalany jest każdorazowo przed rozpoczęciem zajęć w konkretnych miastach).

Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 350 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  Lark Free Me x4. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4. Posiada między innymi: wydajny 4-rdzeniowy procesor który zapewnia optymalną płynność działania nawet podczas używania wielu aplikacji jednocześnie, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

 

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Dlatego też, jeżeli zależy Ci na zdobyciu solidnej wiedzy teoretycznej, popartej praktycznymi umiejętnościami, chcesz oczarować przyszłego pracodawcę posiadanymi kwalifikacjami, albo po prostu uwielbiasz gotować, przyjdź na zajęcia organizowane przez Let’s GoCook.pl. W ciągu 140 h szkolenia:

– nauczysz się czym jest HACCP, jak wyliczać koszty oraz identyfikować pojawiające się w kuchni zagrożenia

– poznasz  technik krojenia, przygotowywania, dekorowania oraz serwowania  najbardziej wymyślnych dań – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 90% zajęć to praktyka!

–  zdobędziesz dyplom i certyfikatu MEN, który będzie idealnym uzupełnieniem nabytych kwalifikacji.

– poznasz wspaniałych ludzie, którzy zarażają pasją do gotowania. Dzięki ich zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu zdobycie rzetelnej wiedzy teoretycznej, praktycznych umiejętności i masy cennych wskazówek będzie kwestią czasu

– otrzymasz nowoczesne materiały szkoleniowe, takie jak: tablet, pięknie zdobione książki kucharskie, skrypty przygotowywane specjalnie na zajęcia  kucharskie, a także fartuszki i czapki, które będą nie tylko ładnymi gadżetami, ale przede wszystkim akcesoriami, które będzie można  wykorzystać w przyszłej pracy zawodowej

– Let’s GoCook.pl to nie tylko organizator wspaniałych, cenionych na rynku szkoleń, to także serwis internetowy, posiadający jedną z największych baz ofert pracy w kraju. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu kucharza znajdziesz tutaj.

– jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.

Program kursu

KURS KUCHARSKI I STOPNIA – 70 h dydaktycznych

Wprowadzenie teoretyczne

DZIEŃ: 1

Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią: (teoria)

  • rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania:
  • schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych  pracowników
  • kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST

DZIEŃ: 2 -3 Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)

  • Podstawy prawne
  • HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
  • identyfikacja zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli
  • system monitorowania

Warsztaty praktyczne:

DZIEŃ: 4 – 17

Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności

  • podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
  • układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
  • nowoczesne urządzenia w gastronomii
  • wyposażenie stanowiska pracy
  • organizacja stanowiska pracy
  • urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności

NOWOŚĆ: Technika krojenia

  • zasady operowania nożem w kuchni
  • zapoznanie się z rodzajami noży używanymi na kuchni
  • podstawowe techniki krojenia

Technika Dekorowania i serwowania potraw

  • dodatki w gastronomii
  • skrobiowe stosowane do dań
  • warzywne stosowane do dań
  • kanapki dekoracyjne i finger food
  • dania garmażeryjne
  • przystawki
  • technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw

Sporządzanie wywarów, sosów i marynat

  • podstawowe sosy – z podziałem na rodzaje zagęszczania (mąką, jajka, masła oraz odparowanie)
  • podstawowe marynaty – marynaty mokre i marynaty suche (wrap)

Sporządzanie potraw śniadaniowych

  • sporządzanie zakąsek z jaj
  • sporządzanie potraw z jaj smażonych.
  • przygotowanie potraw z jaj gotowanych

Przygotowywanie wywarów i zup

  • wybrane wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny)
  • sporządzanie chłodników
  • wykonanie zup kremowych
  • sposoby zagęszczania zup kremowych
  • aranżacja podania zup

NOWOŚĆ: Przygotowanie dań mącznych

  • wybrane rodzaje makaronów – (technika przygotowania dań makaronowych
  • przygotowanie dań na bazie produktów mącznych
  • aranżacja dań mącznych
KURS KUCHARSKI II STOPNIA – 70 h dydaktycznych

NOWOŚĆ: Przygotowywanie dań wegetariańskich

  • przystawki wegetariańskie
  • produkty wykorzystywane w daniach wegetariańskich
  • aranżacja podania dań wegetariańskich

Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych

  • gotowanie
  • smażenie
  • duszenie
  • grillowanie
  • konfit
  • wędzenie
  • pieczenie

Sporządzanie potraw mięsnych

  • omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania
  • sposoby luzowania i trybowania mięsa
  • przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych
  • aranżacja potraw mięsnych

NOWOŚĆ: Desery

  • podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane
  • nowoczesne sposoby podania i dekorowanie deserów restauracyjnych

Sporządzenie potraw rybnych

  • obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
  • użycie technik kulinarnych przy obróbce ryb
  • wybrane przyssawki i dania z owoców morza
  • aranżacja potraw rybnych

Podsumowanie szkolenia:

DZIEŃ 18

Zarządzanie lokalem gastronomicznym

  • systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu
  • podstawowe zagadnienia z zarządzania
  • organizowanie imprez
  • cateringi
  • dyskusja na temat specyfiki branży gastronomicznej

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoWork.pl

Kurs kucharski I i II stopnia 140h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-22 do 2018-02-08Cena: 2199 Zapisz sięCena: 2449 Zapisz się
Warszawaod 2018-01-29 do 2018-02-15Cena: 2199 Zapisz sięCena: 2449 Zapisz się

Kurs kucharski I i II stopnia 140h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-27 do 2018-03-11Cena: 2199 Zapisz sięCena: 2449 Zapisz się

Kurs kucharski I i II stopnia 140h - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-05 do 2018-03-22Cena: 2199 Zapisz sięCena: 2449 Zapisz się

Kurs kucharski I stopnia 70h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-05 do 2018-02-13Cena: 1315 Zapisz sięCena: 1665 Zapisz się
Warszawaod 2018-02-28 do 2018-03-07Cena: 1315 Zapisz sięCena: 1665 Zapisz się

Kurs kucharski I stopnia 70h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-27 do 2018-02-17Cena: 1315 Zapisz sięCena: 1665 Zapisz się

Kurs kucharski I stopnia 70h - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-05 do 2018-03-07Cena: 1315 Zapisz sięCena: 1665 Zapisz się

Kurs kucharski II stopnia 70h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-31 do 2018-02-08Cena: 1415 Zapisz sięCena: 1765 Zapisz się
Warszawaod 2018-02-07 do 2018-02-15Cena: 1415 Zapisz sięCena: 1765 Zapisz się

Kurs kucharski II stopnia 70h - kurs weekendowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-18 do 2018-03-11Cena: 1415 Zapisz sięCena: 1765 Zapisz się

Kurs kucharski II stopnia 70h - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-02-22 do 2018-03-08Cena: 1415 Zapisz sięCena: 1765 Zapisz się