Kurs Kuchni Włoskiej 40 h

Italia posiada jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata: pachnące słońcem pomidory, zapach bazylii i rozmarynu, świeża mozzarella… Historia niektórych potraw jest tak długa i zawiła, jak istnienie samego kraju. Czarują smakiem i zachwycają wyglądem, a do tego wszystkiego przygotowywane są z ogromnym sercem la dolce vita..

Program zajeć

Część I –Viva la pasta! Czyli tajemnice makaronów

  • Omówienie potrzebnych składników i zasad wykonania oryginalnego, włoskiego makaronu
  • Warsztaty:
    • Własnoręczne wykonanie różnych rodzajów makaronu
    • Wykonanie sosów: bolońskiego, carbonara, pesto…
    • Przygotowanie między innymi spaghetti alla bolognese, spaghetti alla putanessca,spaghetti alla carbonara…
      Deser: Riciarelli

Część II – Risotto, ach risotto czyli słów kilka o tajnikach tej niby prostej potrawy

  • Omówienie rodzajów włoskiego ryżu, oraz sposobów na przygotowanie idealnego risotta.
  • Przygotowanie między innymi :
    • risotta alla milanese (na bulionie oraz szpiku wołowym, doprawione szafranem),
    • Risotto alla pilota (z kiełbasą, wieprzowiną i serem)

Część III – Pizza, foccaccia, calzone

  • Wybór odpowiedniego sprzętu, dobór mąk, oraz innych produktów wysokiej jakości.
  • Poznanie tajników tradycyjnego wyrabiania ciasta, oraz wybranych technik podrzutu
  • Wspólne wykonanie niektórych potraw:
    • Pizza alla napoletana (pomidory, sardele, mozarella, oregano, oliwa z oliwek)
    • Pizza calzone
    • Foccacia z pomiodorkami koktajlowymi i oliwkami
    • Na deser: torrone (przysmak z miodu i migdałów)

Część IV – Frutti di mare czyli to, co Włosi lubią bardzo…

  • Rodzaje owoców morza, sposoby ich przyrządzania
  • Fritto misto di mare(smażone w głębokim tłuszczu owoce morza i sardele)
  • Impepata di cozze (małże w wywarze z peperoncino, pietruszką oraz grzankami)
  • burrida (zupa rybna)
    Na deser: babka panettone

Część V – Zupy i przystawki

  • Omówienie popularnych we Włoszech przystawek i zup, oraz sposobów ich przygotowywania
  • Wspólne wykonanie niektórych potraw:
    • Carpaccio
    • Grzanki z z pastą z oliwek-tapanade
    • Frittata z ziołami i suszonymi pomidorami
    • Zupa minestrone
    • Zupa toskańska
    • Zupa z fasolą cannellini
Wymagania wstępne

Zajęcia realizowane w akademii kulinarnej – brak wymogu posiadania książeczki sanepid lub zaświadczenia od lekarza medycyny pracy.

Organizacja zajęć
  • weekendowym (sob i ndz) 5 dni – zajęcia odbywają się przez dwa weekendy tylko w Soboty i w Niedziele, w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
  • dzienny od poniedziałku do piątku – 5 dni – zajęcia prowadzone w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 9- calowy tablet  Goclever Terra 90. W komplecie otrzymują Państwo firmowe etui wraz z klawiaturą, które spełnią oczekiwania wymagających użytkowników. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.1. Posiada między innymi: dwurdzeniowy procesor DualCore 1GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

 

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoCook.pl

Kuchnia Włoska 40h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-05-14 do 2018-05-17Cena: 999 Zapisz sięCena: 1249 Zapisz się