Kurs Kuchnia Bałkańska 40 h

Kuchnia Bałkańska tworzona jest przez kilkanaście Państw m.in. Serbię, Chorwację, Macedonię, Słowenię oraz Czarnogórę. Jest pełna skrajności, różnorodna, ale jednolita. Łączy wpływy tureckie, środkowoeuropejskie oraz śródziemnomorskie.
Potrawy są wyraziste, obficie przyprawiane papryką, tymiankiem oraz bazylią. Tradycyjne jest mięso grillowane, regionalne warzywa oraz przetwory mleczne.
W trakcie szkolenia pokażemy Państwu tradycyjne potrawy kuchni bałkańskiej, omówimy przyprawy oraz produkty najczęściej stosowane. Przekonaj się jak smakuje kuchnia bałkańska.

Program zajeć
Dzień 1:
Kuchnia Chorwacka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni chorwackiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni chorwackiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni chorwackiej
punjene lignje – (kałamarnice faszerowane pietruszką z czosnkiem)
bakalar tucen na bijelo – (dorsz w białym winie)
strukle – (strucle)
ćevapčići – ( paluszki z mielonego mięsa)
Dzień 2:
Kuchnia Serbska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni serbskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni serbskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni serbskiej
proja (chleb kukurydziany)
ćevapčići (małe roladki z mielonego mięsa) podawane z cebulą i ciepłym chlebem
sarma – (nadziewana kapusta, mielona wołowina i wieprzowina z ryżem zawinięta w liście kapusty lub winorośli, czyli potrawa zbliżona do polskich gołąbków)
baklawa – warstwy ciasta przekładane orzechami, nasączone miodem
Dzień 3:
Kuchnia Macedońska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni macedońskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni macedońskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni macedońskiej
Polneti Piperki. – faszerowane mięsem i ryżem papryki-
Kebapi – kebab
Sałatka Szopska
Tulumba – smażone ciasto
Dzień 4:
Kuchnia Bułgarska
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni bułgarskiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni bułgarskiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni bułgarskiej
tarator – chłodnik z ogórka i czosnku, na bazie jogurtu
Banica – cienkie płaty ciasta przekładane serem ze szpinakiem
Jadki – mieszanka orzechów, migdałów, pistacji, słonecznika, pestek dyni ….
Dzień 5:
Kuchnia Grecka
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie podstawowych surowców wykorzystywanych w kuchni greckiej
Omówienie tradycyjnych dań kuchni greckiej
Zajęcia praktyczne:
Warsztaty: Przygotowanie od 3 do 5 dań kuchni kuchni greckiej
Musaka – zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego
piperies tyganites – paprykę smażoną
tzatziki – jogurt z ogórkiem i czosnkiem
skordalia- czyli pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa
souvlaki – grillowana wieprzowina, pomidory, cebula i tzatziki zawinięte w chleb pita
Wymagania wstępne

Zajęcia realizowane w akademii kulinarnej – brak wymogu posiadania książeczki sanepid lub zaświadczenia od lekarza medycyny pracy.

Organizacja zajęć
  • weekendowym (sob i ndz) 5 dni – zajęcia odbywają się przez dwa weekendy tylko w Soboty i w Niedziele, w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
  • dzienny od poniedziałku do piątku – 5 dni – zajęcia prowadzone w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 9- calowy tablet  Goclever Terra 90. W komplecie otrzymują Państwo firmowe etui wraz z klawiaturą, które spełnią oczekiwania wymagających użytkowników. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.1. Posiada między innymi: dwurdzeniowy procesor DualCore 1GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

 

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoCook.pl

Kurs Kuchnia Bałkańska 40 h - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-01-30 do 2018-02-02Cena: 999 Zapisz sięCena: 1249 Zapisz się