You are currently viewing Mardi Gras po polsku

Mardi Gras po polsku

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” use_background_color_gradient=”on” background_image=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/colorful-donuts-2021-08-26-15-48-47-utc-1-scaled.jpg” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Mardi Gras po polsku” text_orientation=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” background_color=”#000000″ background_image=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/donuts-on-blue-background-top-view-2021-09-03-09-49-39-utc-scaled.jpg” background_position=”top_center” custom_padding=”50px|||||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przed nami, wyczekiwane przez wielu łasuchów Święto pączków! Tłusty czwartek! Ten staropolski zwyczaj jest świętem ruchomym, stąd co roku objadanie się pączkami oraz chrustem (faworkami) przypada na inny dzień tygodnia. Jest to także dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Jak głosi legenda jeśli nie zjemy pączka w tym dniu – to nie będzie nam się wiodło w dalszej części roku. Dlatego jeśli jesteście przesądni koniecznie zadbajcie o to by pączki pojawiły się tego dnia w Waszym jadłospisie. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/sweet-donuts-2022-12-15-18-51-13-utc-scaled.jpg” alt=”pączki” title_text=”pączki” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Pączki z ciasta chlebowego?

Tak! Kiedyś pączki były wypiekane z ciasta chlebowego a za nadzienie służyła… słonina, boczek oraz mięso. Przepis zmienił się w wieku XVI, kiedy słoninę zastąpiono migdałami i orzeszkami. Były one jednak wkładane do nielicznych pączków. Jeśli akurat Ty trafiłeś na to nadzienie, mogłeś według mitów spodziewać się powodzenia i dostatku w nowym roku. 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/donuts-in-box-2022-01-13-03-49-51-utc-1-scaled.jpg” alt=”amerykanskie paczki” title_text=”amerykasnkie paczki” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Pączek z dziurką?

To rodzaj smażonego na głębokim tłuszczu pączka charakteryzującego się brakiem nadzienia oraz dziurką, dzięki której przypomina on małe, słodkie oponki. Donuts największą popularność zyskały w latach 50. ubiegłego wieku, gdy otworzono pierwszą restaurację w pełni dedykowaną tej słodkości – „Dunkin’ Donuts”, która od kilku lat obecna jest również w Polsce. Kształt donut zawdzięcza niejakiemu Hansonowi Gregory’emu, który w 1847 roku, będąc niezadowolonym z formy swojego ulubionego deseru, zrobił w nim dziurę za pomocą cynowej pieprzniczki.

 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/colorful-glazed-donuts-2021-08-26-23-08-13-utc-1-scaled.jpg” alt=”kolorowe paczki” title_text=”kolorowe paczki” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Miasteczko Twin Peaks

To właśnie za sprawą tego kryminalnego, amerykańskiego serialu, donuty stały się ulubioną przekąską stróżów prawa.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/two-pink-donuts-2021-08-26-16-24-28-utc-1-1-scaled.jpg” alt=”Two pink donuts.” title_text=”Two pink donuts.” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Skąd się wzięła tradycja jedzenia tłustych potraw?

Jedzenie dużej ilości słodkich i ociekających lukrem pączków wzięło się z Francji w wieku XVII, od pogan. I choć były one znane na dworach królewskich dużo wcześniej, to te z nadzieniem opisano dopiero w roku 1686. W Polsce co ciekawe były używane jako zakąska do mocnego alkoholu. 

Tłusty czwartek obchodzony jest nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach Europy. Wiążą się z nim inne tradycje i nosi inne nazwy, ale cel jest ten sam – zakończenie karnawału. 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/02/assorted-doughnut-with-colorful-sprinkle-isolated-2023-02-10-09-48-30-utc-1-scaled.jpg” alt=”kolorowe paczki” title_text=”kolorowe packi” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Dni wielkiego jedzenia

We Francji oraz USA a dokładniej w Nowym Orleanie obchodzi się Mardi Gras, znany również pod nazwą „Pancake Tuesday” lub „Shrove Tuesday”. I jak nazwa wskazuje, objadamy się tego dnia naleśnikami. W Szwecji i innych krajach północnej Europy jada się semle – pszenne bułki ze słodkim nadzieniem. Niezależnie od nazwy i wypieków chodzi o festiwal jedzenia i zabawę przed rozpoczęciem postu. 

Dlatego będzie to idealny moment by spotkać się wspólnie z przyjaciółmi w naszej Akademii Kulinarnej GoCook i poznać nowe smaki. Nauczyć się pod okiem profesjonalistów tłustego menu, które z łatwością powtórzycie w domowych warunkach goszcząc swoich ukochanych łasuchów. 

W tym nowym roku podczas warsztatów kulinarnych będziecie mieli okazję przygotować na przystawkę domową ricottę z prażonymi orzechami oraz chipsem z szynki prosciutto Di Parma. 

Po tym wstępie, czekało będzie na Was wyjątkowe mini show z ogniem w roli głównej, podczas którego nasz szef kuchni przygotuje kaczkę confit z flambirowanym jabłkiem w wiśniach oraz pieczonymi ziemniakami baby.

Na deser będzie pączek ale serwowany z kruszonką oreo, słonym karmelem oraz świeżym chili. 

Czekamy na Was niezmiennie na Jutrzenki 76 w Warszawie gdzie wspólnie będziemy spożywać niezliczone kalorie smakołyków przygotowanych na zakończenie tegorocznego karnawału. Gwarantujemy najedzenie do syta oraz wiele praktycznych kulinarnych porad!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_divider _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_divider][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Rozglądasz się za salą na imprezę karnawałową w Warszawie?” button_one_text=”Sprawdź naszą propozycję” button_one_url=”https://gocook.pl/wynajem-sali” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section]