You are currently viewing Jesienne rozgrzewacze – czyli kolejne eksperymenty w kuchni razem z Go Cook
Autumn composition. Frame made of Pumpkins,dried leaves, pine cones and tes cup background. Template autumn, fall, halloween, harvest thanksgiving concept. Flat lay, top view, copy space background.

Jesienne rozgrzewacze – czyli kolejne eksperymenty w kuchni razem z Go Cook

  • Post author:
  • Post category:Blog
[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Jesienne rozgrzewacze – czyli kolejne eksperymenty w kuchni razem z Go Cook” text_orientation=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” background_color=”#000000″ background_image=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/09/158479831_l_normal_none-scaled.jpg” background_position=”top_center” custom_padding=”||50px|||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Dzień Dobry Kucharze, za nami bardzo intensywny okres wrześniowy, z którym nasz Team dał sobie radę doskonale. Teraz czas na zmianę kartki w kalendarzu i powitanie nowego miesiąca. Październik to ostatni moment na łapanie ciepłych promieni słońca oraz idealna pora na eksperymentowanie przy rozgrzewających napojach, które z pewnością sprawdzą się na chłodne jesienne wieczory. Dziś podamy Wam kilka propozycji, które z łatwością przygotujecie w Waszej kuchni, a tym samy jeszcze bardziej poczujecie jesienny klimat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/10/matcha.jpg” alt=”matcha” title_text=”matcha” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Matcha Latte – gwiazda internetu

Matcha to wysokiej jakości, zielona herbata w proszku, która jest popularna w kulturze japońskiej. Jest bogata w katechiny, które są silnymi antyoksydantami. Katechiny, epigallokatechiny galusan (EGCG), mogą pomóc w ochronie komórek i wspomóc układ odpornościowy. Zawiera kofeinę, ale także aminokwas L-teaninę. Kombinacja tych składników może pomóc w pobudzeniu i wytrwałości, przy ograniczeniu skutków ubocznych, takich jak drżenie czy niepokój.

W Japonii picie matcha jest częścią kultury. Ceremonia picia matcha (znana jako „chanoyu” lub „chado”) ma na celu celebrowanie chwili oraz połączenia między gośćmi i gospodarzami.

Składniki:

1 łyżeczka w proszku matcha
50 ml gorącej wody
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W małej miseczce rozpuść matcha w gorącej wodzie i dokładnie rozcieraj, aż nie będzie grudek. W garnku podgrzewaj mleko, aż będzie gorące, ale nie gotuj. Wlej mleko do filiżanki i dodaj rozpuszczony proszek matcha. Jeśli chcesz dodaj syrop klonowy lub miód dla wzbogacenia smaku

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/10/dyniowakawa.jpg” alt=”dyniowakawa” title_text=”dyniowakawa” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Kawa Dyniowa – brylant sezonu

Składniki:

1/2 puree z dyni
1 filiżanka kawy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kuchni gałki muszkatołowej
2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewaj puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy (jeśli używany). Gotuj przez kilka minut, wszystkie pozostałe elementy są połączone. Nalej uprzednio zaparzonej kawy do kubka, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną miksturę. Na wierzchu dodaj bitą śmietanę i posyp startą gorzką czekoladą.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Kakao z Marshmallow – z myślą o najmłodszych

Składniki:

250 ml mleka
2 łyżki kakao w proszku
4 kostki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mini pianki Marshmallow (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewaj mleko, dodając kakao w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotuj przez kilka minut, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, nalej kakao do kubków i posyp mini marshmallow na wierzch. Możesz także użyć palnika kuchennego, aby delikatnie zrumienić marshmallow.

SMACZNEGO! 🙂

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_divider _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_divider][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przeczytaj także:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Rozglądasz się za salą na warsztaty kulinarne w Warszawie?” button_one_text=”Sprawdź naszą propozycję” button_one_url=”https://gocook.pl/wynajem-sali” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section]