Jesienne rozgrzewacze - czyli kolejne eksperymenty w kuchni razem z Go Cook

Dzień Dobry Kucharze, za nami bardzo intensywny okres wrześniowy, z którym nasz Team dał sobie radę doskonale. Teraz czas na zmianę kartki w kalendarzu i powitanie nowego miesiąca. Październik to ostatni moment na łapanie ciepłych promieni słońca oraz idealna pora na eksperymentowanie przy rozgrzewających napojach, które z pewnością sprawdzą się na chłodne jesienne wieczory. Dziś podamy Wam kilka propozycji, które z łatwością przygotujecie w Waszej kuchni, a tym samy jeszcze bardziej poczujecie jesienny klimat.

matcha

Matcha Latte – gwiazda internetu

Matcha to wysokiej jakości, zielona herbata w proszku, która jest popularna w kulturze japońskiej. Jest bogata w katechiny, które są silnymi antyoksydantami. Katechiny, epigallokatechiny galusan (EGCG), mogą pomóc w ochronie komórek i wspomóc układ odpornościowy. Zawiera kofeinę, ale także aminokwas L-teaninę. Kombinacja tych składników może pomóc w pobudzeniu i wytrwałości, przy ograniczeniu skutków ubocznych, takich jak drżenie czy niepokój.

W Japonii picie matcha jest częścią kultury. Ceremonia picia matcha (znana jako „chanoyu” lub „chado”) ma na celu celebrowanie chwili oraz połączenia między gośćmi i gospodarzami.

Składniki:

1 łyżeczka w proszku matcha
50 ml gorącej wody
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W małej miseczce rozpuść matcha w gorącej wodzie i dokładnie rozcieraj, aż nie będzie grudek. W garnku podgrzewaj mleko, aż będzie gorące, ale nie gotuj. Wlej mleko do filiżanki i dodaj rozpuszczony proszek matcha. Jeśli chcesz dodaj syrop klonowy lub miód dla wzbogacenia smaku

dyniowakawa

Kawa Dyniowa – brylant sezonu

Składniki:

1/2 puree z dyni
1 filiżanka kawy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kuchni gałki muszkatołowej
2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewaj puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy (jeśli używany). Gotuj przez kilka minut, wszystkie pozostałe elementy są połączone. Nalej uprzednio zaparzonej kawy do kubka, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną miksturę. Na wierzchu dodaj bitą śmietanę i posyp startą gorzką czekoladą.

Kakao z Marshmallow – z myślą o najmłodszych

Składniki:

250 ml mleka
2 łyżki kakao w proszku
4 kostki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mini pianki Marshmallow (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewaj mleko, dodając kakao w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotuj przez kilka minut, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, nalej kakao do kubków i posyp mini marshmallow na wierzch. Możesz także użyć palnika kuchennego, aby delikatnie zrumienić marshmallow.

SMACZNEGO! 🙂

 

Rozglądasz się za salą na warsztaty kulinarne w Warszawie?

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

Sprawdź naszą propozycję