kurs
cukierniczy
I oraz II stopnia
Kurs cukierniczy I i II stopnia to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy gnietli kruche ciasta, ucierali biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy. Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada. Pod czujnym okiem wykwalifikowanych nauczycieli, poznamy procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, rozszyfrujemy procedury HACCP, a nawet zapoznamy się z nowoczesnymi narzędziami stosowanymi w pracy cukiernika.
Choć czeka nas dużo słodkiej pracy, tajemnice zawodu cukiernika zostaną opanowane po mistrzowsku! Oddając się w nasze ręce, przeżyjecie niezapomnianą przygodę, która będzie mogła trwać na długo po skończonych zajęciach: postaramy się, aby pod postacią własnoręcznie przygotowanych wypieków, zabrali Państwo do swoich domów odrobinę tej magicznej słodyczy. A na koniec przeprowadzonego kursu, wspaniały dyplom i zaświadczenie MEN, upamiętniające spędzenie słodkich chwil z Let’s GoCook.pl x beko.
Spójrzcie, ile cudownych chwil czeka uczestników naszego szkolenia. Podczas 90h zajęć, nasi kursanci mają gwarancję:
- Uczestnictwa w największej ilości zajęć szkoleniowych na rynku przy zachowaniu najniższej ceny
- Poznania nowoczesnych technik przygotowywania, dekorowania oraz serwowania wypieków i deserów, których nie powstydziłby się najlepsze cukiernie świata – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 90% zajęć to praktyka!
- uczestnictwa w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas których poznajemy sekrety idealnych wypieków
- Zdobycia dyplomu i certyfikatu MEN – jak widać słodyczy Let’s GoCook.pl nie oparło się same Ministerstwo Edukacji Narodowej. Otrzymane dokumenty przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE; tym bardziej, że równocześnie możemy starać się certyfikat sporządzony w języku niemieckim i angielskim.
- Poznania wspaniałych Trenerów – ludzi, którzy zarażają pasją do pieczenia. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu naszych lektorów będziemy mogli zdobyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz poznać masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.
- Jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej.
Wymagane zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID
Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632).
Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:
- Weekendowym (zaocznym) – 5 zjazdów (10 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele w naszej Akademii kulinarnej Let’s GoCook & Szklarnia ul. Jutrzenki 76 w Warszawie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach- cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
- Dziennym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej w innych miastach organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
- Wieczorowym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie mniej więcej od godz. 15 do wieczora. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach w: cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
- W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i kliknij „Zapisz się”. Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu
- Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
- Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
- Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
- Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
- Dokonanie wpłaty na indywidualny numer konta, który znajduje się na umowie zgłoszenie, w ciągu 48 godzin od daty zgłoszenia uczestnictwa.
- Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
Program kursu:
KURS CUKIERNICZY I STOPNIA
1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie
- narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
- Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy
- Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
- Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
- prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
- zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
- techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji
- Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobówII. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie 6. Kruche ciasta
- podstawowe i słone,
- ciasto półkruche,
- kruche ciasteczka,
- do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart
- Ciasta ucierane
8. Ciasta biszkoptowe
- biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
- wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe
- Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta
- sekrety udanych kremów
KURS CUKIERNICZY II STOPNIA
- Serniki
- sernik tradycyjny
- sernik na zimno
- Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
- Flan
- crème brûlée
- Podstawy pracy z czekoladą
- tajniki i techniki pracy z czekoladą,
- polewy i ozdoby czekoladowe
- Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
- Cupcake lub muffiny + dekoracja
- Pierniki lub pierniczki i keksy
- Cake popsy lub bajaderki, nugaty
- Podstawy Dekorowania
- wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
- dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
- informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
- użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
- użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych
- Beza i makaroniki + dodatki
- Co w oleju pływa : faworki i pączki
- Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
- Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych
- Ekspozycja i aranżacja
- Zarządzanie lokalem gastronomiczny
Proszę pamiętać, że program kursu jest dostosowywany przez trenera do poziomu umiejętności cukierniczych danej grupy, która zgłosi się na dany termin. Poziom kursu – podstawowy, średni.
Kurs nie jest organizowany w formie stanowiskowej. Kursanci pracują w różnej formie w zależności od modelu pracy danego lektora: zarówno w grupach, dwójkach, samodzielnie ale i trener prowadzi często pokaz.
Zapisy:
Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h
Miejsce | Termin | Cena |
---|---|---|
Warszawa | od 2024-11-18 do 2024-11-29 | Cena: 2600 Zapisz się Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu |
Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h
Miejsce | Termin | Cena |
---|---|---|
Warszawa | od 2024-11-30 do 2025-01-12 | Cena: 2600 Zapisz się Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu |