kurs

kelnerski

I oraz II stopnia

Kurs kelnerski I i II stopnia 70h

Kurs kelnerski I i II stopnia skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych pracą w branży gastronomicznej. W tym zawodzie liczą się konkretne umiejętności oraz profesjonalna postawa: wygląd, sposób bycia, gesty. Dzięki kurtuazji, pewności siebie oraz szerokiemu uśmiechowi, możemy zjednać sobie sympatię najbardziej wybrednych gości. Profesjonalne kelnerstwo to prawdziwa sztuka, której poznanie i opanowanie wymaga odrobiny czasu. W końcu, to od poziomu obsługi klientów zależy sukces restauracji..

 

Dodatkowe informacje o kursie kelnerskim

Zdając sobie sprawę, jak ważne jest nabycie odpowiednich kompetencji, zanim rozpoczniemy swoją przygodę z określonym zawodem, Let’s GoCook zaprasza wszystkich Państwa do uczestnictwa w Profesjonalnym kursie kelnerskim I i II stopnia. Odbyte szkolenie uzbroi nas w odpowiednią wiedzę teoretyczną, konkretne umiejętności praktyczne oraz masę cennych wskazówek, jak porazić sobie w codziennych wyzwaniach, jakie pojawiają się na drodze profesjonalnego pracownika tej dziedziny gastronomi. Uczestnicząc w kursie kelnerskim I i II stopnia:

– nauczysz się, jak stworzyć wizerunek profesjonalnego kelnera, czym jest sprzedaż sugestywna oraz jak przygotować CV, które przykuje uwagę każdego pracodawcy

– poznasz  nowoczesne techniki prezentacji zastawy stołowej, techniki noszenia naczyń i tac oraz różnorodne style obsługi gości  – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 80% zajęć to praktyka!

– będziesz uczestniczyć w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas której nie tylko poznasz sekrety zawodu profesjonalnego kelnera, ale także nawiążesz cenne kontakty i przyjaźnie

– zdobędziesz dyplom i certyfikat MEN, które przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE. Otrzymując certyfikat w języku angielskim i niemieckim na pewno staniesz się bardziej konkurencyjny na europejskim rynku pracy!

– poznasz wspaniałych ludzi, którzy zarażają swoją pasją do gastronomii. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu trenerów otrzymasz rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz zdobędziesz masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej

– jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.

Po ukończeniu profesjonalnego kursu kelnerskiego możesz pracować jako kelner lub pomoc kelnerska. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności). 

Wymagane zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE  wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)

Kurs profesjonalnego kelnera I i II stopnia trwa 70h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 2 trybach:

  • Weekendowym (zaocznym) – 4 zjazdów (8 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
  • Dziennym – 8 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.

JAK SIĘ ZAPISAĆ?

  1. tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i kliknij „Zapisz się”. Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu
  2. Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Dokonanie wpłaty na indywidualny numer konta, który znajduje się na umowie zgłoszenie, w ciągu 48 godzin od daty zgłoszenia uczestnictwa.
  7. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  8. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

 

Program kursu:

 

KURS KELNERSKI I i II STOPNIA

  1. Zawód Profesjonalnego Kelnera
    • kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
    • obowiązki i wizerunek profesjonalnego kelnera
    • praca w zespole kelnerskim: jak budować pozytywną komunikację w grupie
  2. Przygotowanie stanowiska pracy
    • higiena pracy i zasady bezpieczeństwa
    • wyposażenie zawodowe kelnera
  3. Prezentacja zastawy stołowej
    • bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów
    • prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju
    • nakrywanie i dekoracja stołu
  4. Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki
  5. Praktyczne umiejętności kelnerskie
    • technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy
    • techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/ zasady obciążania, przenoszenie naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego
    • techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji
  6. Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków
    • techniki serwowania śniadań
    • zasady podawania zup i dań zasadniczych
    • zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów
  7. Techniki podawania napojów bezalkoholowych
    • zasady podawania napojów gorących
    • zasady podawania napojów zimnych
  8. Techniki podawania napojów alkoholowych
    • dobór alkoholu do rodzaju potrawy
    • sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków
    • techniki podawania wina oraz jego dekantacja
  9. Obsługa Gości restauracyjnych
    • powitanie
    • serwis
    • obsługa z prawej/lewej strony klienta
    • podziękowanie i pożegnanie Gości
  10. Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich
  11. Zachowanie w sytuacjach stresujących:
    • zbijanie obiekcji zgłaszanych przez klientów: nieporozumienia, wątpliwości, reklamacje
    • zasady kulturalnego i celowego przyjmowania reklamacji
    • zachowania w sytuacjach problematycznych
  12. Sprzedaż sugestywna
    • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia klienta
    • napiwki jako forma uznania za profesjonalnie wykonaną pracę
  13. Aktywne poszukiwanie pracy
    • jak stworzyć profesjonalne CV
    • rozmowa kwalifikacyjna w pigułce: jakich pytań spodziewać się na rozmowie rekrutacyjnej, i jak na nie odpowiedzieć, aby dostać wymarzoną pracę!

Zaobserwuj nasze social media!