kurs
kucharski
I oraz II stopnia
W Let’s GoCook wiemy doskonale, że jedzenie jest jak miłość: smakuje, tylko wtedy kiedy się nim dzielimy. Dlatego też, do uczestnictwa w kursie kucharskim I i II stopnia zapraszamy wszystkich miłośników gotowania, zarówno tych, którzy swoje pierwsze kroki w zawodzie kucharza mają już za sobą, jak również osoby pragnące nauczyć się nowych rzeczy Jest to wspaniała okazja do zmierzenia się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. A także poznania nowoczesnych metod przygotowywania, dekorowania oraz serwowania dań, które swym smakiem i wyglądem, wzbudzą zachwyt u najbardziej wymagającego odbiorcy. A wszystko pod czujnym okiem Trenerów: ludzi pełnych pasji i miłości do gotowania, dla których przygotowywane potrawy są prawdziwym wyzwaniem.
Dodatkowe informacje o kursie kucharskim
Jeśli chcesz poznać solidną wiedzę teoretyczną, popartą praktycznymi umiejętnościami. Potrzebujesz oczarować przyszłego pracodawcę posiadanymi kwalifikacjami, albo po prostu uwielbiasz gotować, przyjdź na zajęcia organizowane przez Let’s GoCook.pl.
A może jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook ? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
W ciągu 140 h szkolenia:
- Nauczysz się czym jest HACCP, jak wyliczać koszty oraz identyfikować pojawiające się w kuchni zagrożenia.
- Poznasz technik krojenia, przygotowywania, dekorowania oraz serwowania najbardziej wymyślnych dań – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl 90% zajęć to praktyka!
- Zdobędziesz dyplom i certyfikatu MEN, który będzie idealnym uzupełnieniem nabytych kwalifikacji.
- Poznasz wspaniałych ludzi, którzy zarażają pasją do gotowania. Dzięki ich zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu zdobycie rzetelnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności to tylko kwestią czasu.
Restauracje, hotele i rozmaite lokale gastronomiczne, nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej, stale poszukują wykwalifikowanego personelu.
Po ukończeniu kursu kulinarnego I stopnia możesz ubiegać się o pracę w gastronomii jako pomoc kuchenna, po ukończeniu kursu II stopnia – jako kucharz.
Wymagane zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID
Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)
Kurs kucharski I i II stopnia trwa 140h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:
- Weekendowym (zaocznym) – zazwyczaj 7 zjazdów (14dni) – zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele w naszej Akademii kulinarnej Let’s GoCook & Szklarnia ul. Jutrzenki 76 w Warszawie przeważnie od godz. 8:00 lub 9:00. Godziny mogą być inne, ustalone przez trenera. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu przeważnie od godz.8-9.
- Dziennym – 14 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku, przeważnie od godz. 8 lub 9.
- Wieczorowym – 18 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku, przeważnie od godz. 16 do wieczora.
- W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i kliknij „Zapisz się”. Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu
- Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
- Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
- Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
- Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
- Dokonanie wpłaty na indywidualny numer konta, który znajduje się na umowie zgłoszenie, w ciągu 48 godzin od daty zgłoszenia uczestnictwa.
- Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
- W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.
Program kursu
W nowym programie zajęcia teoretyczne ograniczyliśmy do minimum. Warsztaty praktyczne stanowią teraz ponad 80% zajęć. W ramach zaktualizowanego programu, oprócz dotychczasowych punktów programu takich jak przygotowywanie potraw mięsnych, rybnych czy półmięsnych, wprowadzone zostały:
- elementy potraw mącznych,
- desery,
- dania wegetariańskie,
- zajęcia z profesjonalnych technik posługiwania się nożem.
DODATKOWO: Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę, dzięki której poznasz tajniki gastronomii. Kurs kucharski podzielony jest na dwa stopnie- zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem kursu kucharskiego w nowej odsłonie.
KURS KUCHARSKI I STOPNIA – 70 h dydaktycznych
Wprowadzenie teoretyczne
Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią: (teoria)
- rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania:
- schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych pracowników
- kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST
DZIEŃ: 2 -3 Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)
- Podstawy prawne
- HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
- identyfikacja zagrożeń
- krytyczne punkty kontroli
- system monitorowania
Warsztaty praktyczne:
Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności
- podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy
- prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania
- zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
- układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
- nowoczesne urządzenia w gastronomii
- wyposażenie stanowiska pracy
- organizacja stanowiska pracy
- urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności
NOWOŚĆ: Technika krojenia
- zasady operowania nożem w kuchni
- zapoznanie się z rodzajami noży używanymi na kuchni
- podstawowe techniki krojenia
Technika Dekorowania i serwowania potraw
- dodatki w gastronomii
- skrobiowe stosowane do dań
- warzywne stosowane do dań
- kanapki dekoracyjne i finger food
- dania garmażeryjne
- przystawki
- technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw
Sporządzanie wywarów, sosów i marynat
- podstawowe sosy – z podziałem na rodzaje zagęszczania (mąką, jajka, masła oraz odparowanie)
- podstawowe marynaty – marynaty mokre i marynaty suche (wrap)
Sporządzanie potraw śniadaniowych
- sporządzanie zakąsek z jaj
- sporządzanie potraw z jaj smażonych.
- przygotowanie potraw z jaj gotowanych
Przygotowywanie wywarów i zup
- wybrane wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny)
- sporządzanie chłodników
- wykonanie zup kremowych
- sposoby zagęszczania zup kremowych
- aranżacja podania zup
NOWOŚĆ: Przygotowanie dań mącznych
- wybrane rodzaje makaronów – (technika przygotowania dań makaronowych
- przygotowanie dań na bazie produktów mącznych
- aranżacja dań mącznych
KURS KUCHARSKI II STOPNIA – 70 h dydaktycznych
NOWOŚĆ: Przygotowywanie dań wegetariańskich
- przystawki wegetariańskie
- produkty wykorzystywane w daniach wegetariańskich
- aranżacja podania dań wegetariańskich
Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych
- gotowanie
- smażenie
- duszenie
- grillowanie
- konfit
- wędzenie
- pieczenie
Sporządzanie potraw mięsnych
- omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania
- sposoby luzowania i trybowania mięsa
- przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych
- aranżacja potraw mięsnych
NOWOŚĆ: Desery
- podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane
- nowoczesne sposoby podania i dekorowanie deserów restauracyjnych
Sporządzenie potraw rybnych
- obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
- użycie technik kulinarnych przy obróbce ryb
- wybrane przyssawki i dania z owoców morza
- aranżacja potraw rybnych
Podsumowanie szkolenia:
Zarządzanie lokalem gastronomicznym
- systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu
- podstawowe zagadnienia z zarządzania
- organizowanie imprez
- cateringi
- dyskusja na temat specyfiki branży gastronomicznej
Terminy i Zapisy
Kurs kucharski I i II stopnia 140h
Miejsce | Termin | Cena |
---|---|---|
Warszawa | od 2024-11-18 do 2024-12-06 | Cena: 2990 Zapisz się Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu |
Kurs kucharski I i II stopnia 140h
Miejsce | Termin | Cena |
---|---|---|
Warszawa | od 2024-11-16 do 2024-12-08 | Cena: 2990 Zapisz się Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu |