67439120_xxl

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h dydaktycznych

Kurs cukierniczy I i II stopnia to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości. Wspólnymi siłami będziemy gnietli kruche ciasta, ucierali biszkopty oraz tworzyli zawiesiste masy. Nie zabraknie także aranżowania elementów dekoracyjnych, powstałych na bazie różnorodnych mas cukrowych, takich jak: lukier, karmel czy czekolada. Pod czujnym okiem wykwalifikowanych nauczycieli, poznamy procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności, rozszyfrujemy procedury HACCP, a nawet zapoznamy się z nowoczesnymi narzędziami stosowanymi w pracy cukiernika

Choć czeka nas dużo słodkiej pracy, tajemnice zawodu cukiernika zostaną opanowane po mistrzowsku! Oddając się w nasze ręce, przeżyjecie niezapomnianą przygodę, która będzie mogła trwać na długo po skończonych zajęciach: postaramy się, aby pod postacią własnoręcznie przygotowanych wypieków, zabrali Państwo do swoich domów odrobinę tej magicznej słodyczy. A na koniec przeprowadzonego kursu, wspaniały dyplom i zaświadczenie MEN, upamiętniające spędzenie słodkich chwil z Let’s GoCook.pl x beko. 

Spójrzcie, ile cudownych chwil czeka uczestników naszego szkolenia. Podczas 90h zajęć, nasi kursanci mają gwarancję:

  • uczestnictwa w największej ilości zajęć szkoleniowych na rynku przy zachowaniu najniższej ceny
  • poznania  nowoczesnych technik przygotowywania, dekorowania oraz serwowania wypieków i deserów, których nie powstydziłby się najlepsze cukiernie świata – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 90% zajęć to praktyka!
  • uczestnictwa w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas których poznajemy sekrety idealnych wypieków
  • zdobycia dyplomu i certyfikatu MEN – jak widać słodyczy Let’s GoCook.pl nie oparło się same Ministerstwo Edukacji Narodowej. Otrzymane dokumenty przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE; tym bardziej, że równocześnie możemy starać się certyfikat sporządzony w języku niemieckim i angielskim,
  • poznania wspaniałych Trenerów – ludzi, którzy zarażają pasją do pieczenia. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu naszych lektorów będziemy mogli zdobyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz poznać masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.
  • jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?

Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej.

Wymagania wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE  wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)

Organizacja zajęć

Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:

  • Weekendowym (zaocznym) – 5 zjazdów (10 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele w naszej Akademii kulinarnej Let’s GoCook & Szklarnia ul. Jutrzenki 76 w Warszawie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach- cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
  • Dziennym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej w innych miastach organizowane w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
  • Wieczorowym – 10 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie mniej więcej od godz. 15 do wieczora. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach w: cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i kliknij „Zapisz się”. Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Dokonanie wpłaty na indywidualny numer konta, który znajduje się na umowie zgłoszenie, w ciągu 48 godzin od daty zgłoszenia uczestnictwa.
  7. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.

Program kursu

KURS CUKIERNICZY I STOPNIA
I Niezbędnik cukiernika – to co powinieneś wiedzieć o pracy cukiernika 

1. Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie

  • narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
  1. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, ppoż. oraz pierwszej pomocy
  2.  Wymogi systemu HACCP w gastronomii,
  3. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności,
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania,
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni,
  • techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji
  1. Surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobówII. Część praktyczna- warsztaty cukiernicze, sporządzanie różnych rodzajów ciast i wyrobów cukierniczych czyli: praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w cukiernictwie 6. Kruche ciasta
  • podstawowe i słone,
  • ciasto półkruche,
  • kruche ciasteczka,
  • do spodów, serników lub szarlotek lub babeczek lub lekkich tart
  1. Ciasta ucierane
    8. Ciasta biszkoptowe
  • biszkopty jako podstawy do innych ciast, ciastka korpusowe;
  • wykorzystanie ciasta biszkoptowego do produkcji różnych wyrobów: m.in. rolady, krajanki tortowe
  1. Kremy lub pianki, musy, mleczka oraz panna cotta
  • sekrety udanych kremów
KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

KURS CUKIERNICZY II STOPNIA

  1. Serniki
    • sernik tradycyjny
    • sernik na zimno
  2. Przygotowanie i podstawy pracy z karmelem
    • Flan
    • crème brûlée
  3. Podstawy pracy z czekoladą
    • tajniki i techniki pracy z czekoladą,
    • polewy i ozdoby czekoladowe
  4. Torty na bazie ciast biszkoptowych + dekoracja
  5. Cupcake lub muffiny + dekoracja
  6. Pierniki lub pierniczki i keksy
  7. Cake popsy lub bajaderki, nugaty
  8. Podstawy Dekorowania
    • wykorzystanie barwników, masy marcepanowej, lukrów plastycznych i innych
    • dekorowanie, m.in. kremami, czekoladą, lukrem plastycznym,
    • informacje o różnych rodzajach mas plastycznych,
    • użycie barwników spożywczych z lukrem i masą cukrową,
    • użycie dekoracji i tworzenie tortów piętrowych
  9. Beza i makaroniki + dodatki
  10. Co w oleju pływa : faworki i pączki
  11. Ciasta drożdżowe, makowce, strudle
  12. Najnowsze trendy w wyrobach cukierniczych
  13. Ekspozycja i aranżacja
  14. Zarządzanie lokalem gastronomicznym

Ilość miejsc ograniczona.

Proszę pamiętać, że program kursu jest dostosowywany przez trenera do poziomu umiejętności cukierniczych danej grupy, która się zgłosi na dany termin. Poziom kursu – podstawowy, średni.

Kurs nie jest organizowany w formie stanowiskowej. Kursanci pracują w różnej formie w zależności od modelu pracy danego lektora: zarówno w grupach, dwójkach, samodzielnie ale i trener prowadzi często pokaz.

Zapisy

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h

Miejsce Termin Cena
Warszawaod 2024-04-08 do 2024-04-26Cena: 2299 Zapisz się
Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu

Kurs cukierniczy I i II stopnia 90h

Miejsce Termin Cena
Warszawaod 2024-04-06 do 2024-05-05Cena: 2599 Zapisz się
Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu

Zobacz inne nasze kursy kucharskie

Kurs Kucharski I i II stopnia

W Let’s GoCook wiemy doskonale, że jedzenie jest jak miłość: smakuje, tylko wtedy kiedy się nim dzielimy. Dlatego też, do uczestnictwa w kursie kucharskim I i II stopnia zapraszamy wszystkich miłośników gotowania,

Kurs kelnerski I i II stopnia

Kurs kelnerski I i II stopnia skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych pracą w branży gastronomicznej. W tym zawodzie liczą się konkretne umiejętności oraz profesjonalna postawa:

Kurs Profesjonalnego Baristy

Kurs Profesjonalnego Baristy w stopniu zaawansowanym skierowany jest do osób, które chcą poszerzać swoją wiedzę i umiejętności w tej tematyce.

Kurs Barman-Blender I i II stopnia

Kurs Barman-blender to szkolenie skierowane do wszystkich osób pragnących poznać profesjonalną sztukę tworzenia i prezentowania koktajli.