
Kurs kelnerski I i II stopnia 70h
Kurs kelnerski I i II stopnia skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych pracą w branży gastronomicznej. W tym zawodzie liczą się konkretne umiejętności oraz profesjonalna postawa: wygląd, sposób bycia, gesty. Dzięki kurtuazji, pewności siebie oraz szerokiemu uśmiechowi, możemy zjednać sobie sympatię najbardziej wybrednych gości. Profesjonalne kelnerstwo to prawdziwa sztuka, której poznanie i opanowanie wymaga odrobiny czasu. W końcu, to od poziomu obsługi klientów zależy sukces restauracji..
Zdając sobie sprawę, jak ważne jest nabycie odpowiednich kompetencji, zanim rozpoczniemy swoją przygodę z określonym zawodem, Let’s GoCook zaprasza wszystkich Państwa do uczestnictwa w Profesjonalnym kursie kelnerskim I i II stopnia. Odbyte szkolenie uzbroi nas w odpowiednią wiedzę teoretyczną, konkretne umiejętności praktyczne oraz masę cennych wskazówek, jak porazić sobie w codziennych wyzwaniach, jakie pojawiają się na drodze profesjonalnego pracownika tej dziedziny gastronomi. Uczestnicząc w kursie kelnerskim I i II stopnia:
– nauczysz się, jak stworzyć wizerunek profesjonalnego kelnera, czym jest sprzedaż sugestywna oraz jak przygotować CV, które przykuje uwagę każdego pracodawcy
– poznasz nowoczesne techniki prezentacji zastawy stołowej, techniki noszenia naczyń i tac oraz różnorodne style obsługi gości – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl aż 80% zajęć to praktyka!
– będziesz uczestniczyć w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas której nie tylko poznasz sekrety zawodu profesjonalnego kelnera, ale także nawiążesz cenne kontakty i przyjaźnie
– zdobędziesz dyplom i certyfikat MEN, które przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE. Otrzymując certyfikat w języku angielskim i niemieckim na pewno staniesz się bardziej konkurencyjny na europejskim rynku pracy!
– poznasz wspaniałych ludzi, którzy zarażają swoją pasją do gastronomii. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu trenerów otrzymasz rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz zdobędziesz masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej
– otrzymasz nowoczesne materiały szkoleniowe, takie jak: tablet, skrypty przygotowywane specjalnie na Twoje zajęcia, a także materiały piśmiennicze, które są nie tylko atrakcyjnymi gadżetami, ale przede wszystkim przedmiotami, które wykorzystasz w przyszłej pracy zawodowej
– Let’s GoCook.pl to nie tylko organizator świetnych i cenionych na rynku szkoleń, to także serwis pracy, z jedną z największych baz ofert. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu profesjonalnego kelnera znajdziesz tutaj.
– jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.
W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?
Po ukończeniu profesjonalnego kursu kelnerskiego możesz pracować jako kelner lub pomoc kelnerska. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności). Sprawdź oferty pracy dla cukiernika w wyszukiwarce GoWork.pl -> oferty pracy hiperłącze http://www.gowork.pl/praca/kelner;st
Wymagania wstępne
zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID
Certyfikaty
Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)
Organizacja zajęć
Kurs profesjonalnego kelnera I i II stopnia trwa 70h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 2 trybach:
weekendowym (zaocznym) – 4 zjazdów (8 dni), gdzie zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
dziennym – 8 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu.
Materiały szkoleniowe
Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.
Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.
Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 9- calowy tablet Goclever Terra 90. W komplecie otrzymują Państwo firmowe etui wraz z klawiaturą, które spełnią oczekiwania wymagających użytkowników. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.1. Posiada między innymi: dwurdzeniowy procesor DualCore 1GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.
Vouchery na skzolenie
Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?
Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery. https://gocook.pl/voucher-2/
Jak się zapisać
- W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
- Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
- Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
- Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
- Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
- Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
- Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
- Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
- W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.
Program kursu
KURS KELNERSKI I i II ST
- Zawód Profesjonalnego Kelnera
- kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
- obowiązki i wizerunek profesjonalnego kelnera
- praca w zespole kelnerskim: jak budować pozytywną komunikację w grupie
- Przygotowanie stanowiska pracy
- higiena pracy i zasady bezpieczeństwa
- wyposażenie zawodowe kelnera
- Prezentacja zastawy stołowej
- bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów
- prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju
- nakrywanie i dekoracja stołu
- Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki
- Praktyczne umiejętności kelnerskie
- technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy
- techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/ zasady obciążania, przenoszenie naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego
- techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji
- Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków
- techniki serwowania śniadań
- zasady podawania zup i dań zasadniczych
- zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów
- Techniki podawania napojów bezalkoholowych
- zasady podawania napojów gorących
- zasady podawania napojów zimnych
- Techniki podawania napojów alkoholowych
- dobór alkoholu do rodzaju potrawy
- sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków
- techniki podawania wina oraz jego dekantacja
- Obsługa Gości restauracyjnych
- powitanie
- serwis
- obsługa z prawej/lewej strony klienta
- podziękowanie i pożegnanie Gości
- Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich
- Zachowanie w sytuacjach stresujących:
- zbijanie obiekcji zgłaszanych przez klientów: nieporozumienia, wątpliwości, reklamacje
- zasady kulturalnego i celowego przyjmowania reklamacji
- zachowania w sytuacjach problematycznych
- Sprzedaż sugestywna
- zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia klienta
- napiwki jako forma uznania za profesjonalnie wykonaną pracę
- Aktywne poszukiwanie pracy
- jak stworzyć profesjonalne CV
- rozmowa kwalifikacyjna w pigułce: jakich pytań spodziewać się na rozmowie rekrutacyjnej, i jak na nie odpowiedzieć, aby dostać wymarzoną pracę!