41540035_l__1515265280_83.31.220.45

Kurs kucharski I i II stopnia

W Let’s GoCook wiemy doskonale, że jedzenie jest jak miłość: smakuje, tylko wtedy  kiedy się nim dzielimy. Dlatego też, do uczestnictwa w  kursie kucharskim I i II stopnia zapraszamy wszystkich miłośników gotowania, zarówno tych, którzy swoje pierwsze kroki w zawodzie kucharza mają już za sobą, jak również osoby pragnące nauczyć się nowych rzeczy  Jest to wspaniała okazja do zmierzenia się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. A także poznania nowoczesnych metod przygotowywania, dekorowania oraz serwowania dań, które swym smakiem i wyglądem, wzbudzą zachwyt u najbardziej wymagającego odbiorcy. A wszystko pod czujnym okiem Trenerów: ludzi pełnych pasji i miłości do gotowania, dla których przygotowywane potrawy są prawdziwym wyzwaniem.

Dodatkowe informacje o kursie kucharskim

Jeśli chcesz poznać solidną wiedzę teoretyczną, popartą praktycznymi umiejętnościami. Potrzebujesz oczarować przyszłego pracodawcę posiadanymi kwalifikacjami, albo po prostu uwielbiasz gotować, przyjdź na zajęcia organizowane przez Let’s GoCook.pl.

A może jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez Let’s GoCook ? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.

W ciągu 140 h szkolenia:

  • Nauczysz się czym jest HACCP, jak wyliczać koszty oraz identyfikować pojawiające się w kuchni zagrożenia.
  • Poznasz  technik krojenia, przygotowywania, dekorowania oraz serwowania  najbardziej wymyślnych dań – pamiętaj, że w Let’s GoCook.pl 90% zajęć to praktyka!
  • Zdobędziesz dyplom i certyfikatu MEN, który będzie idealnym uzupełnieniem nabytych kwalifikacji.
  • Poznasz wspaniałych ludzi, którzy zarażają pasją do gotowania. Dzięki ich zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu zdobycie rzetelnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności to tylko kwestią czasu.

W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?
Restauracje, hotele i rozmaite lokale gastronomiczne, nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej, stale poszukują wykwalifikowanego personelu.

Po ukończeniu kursu kulinarnego I stopnia możesz ubiegać się o pracę w gastronomii jako pomoc kuchenna, po ukończeniu kursu II stopnia – jako kucharz.

Wymagania wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE  wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)

Organizacja zajęć

Kurs kucharski I i II stopnia trwa 140h dydaktycznych (45 min.) i proponowany jest w 3 trybach:

weekendowym (zaocznym) – zazwyczaj 7 zjazdów (14dni) – zajęcia odbywają się co tydzień w soboty i w niedziele w naszej Akademii kulinarnej Let’s GoCook & Szklarnia ul. Jutrzenki 76 w Warszawie przeważnie od godz. 8:00 lub 9:00. Godziny mogą być inne, ustalone przez trenera. Godziny zajęć części teoretycznej i praktycznej organizowane w innych miastach w cukierniach, restauracjach czy hotelach uzależnione są od zasad funkcjonowania lokalu przeważnie od godz.8-9.

dziennym – 14 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku, przeważnie od godz. 8 lub 9.

wieczorowym – 18 dni roboczych, gdzie zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku, przeważnie od godz. 16 do wieczora.

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i kliknij „Zapisz się”. Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Dokonanie wpłaty na indywidualny numer konta, który znajduje się na umowie zgłoszenie, w ciągu 48 godzin od daty zgłoszenia uczestnictwa.
  7. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  8. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Program kursu

W nowym programie zajęcia teoretyczne ograniczyliśmy do minimum. Warsztaty praktyczne stanowią teraz ponad 80% zajęć. W ramach zaktualizowanego programu, oprócz dotychczasowych punktów programu takich jak przygotowywanie potraw mięsnych, rybnych czy półmięsnych, wprowadzone zostały:

  • elementy potraw mącznych,
  • desery,
  • dania wegetariańskie,
  • zajęcia z profesjonalnych technik posługiwania się nożem.

DODATKOWO: Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę, dzięki której poznasz tajniki gastronomii. Kurs kucharski podzielony jest na dwa stopnie- zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem kursu kucharskiego w nowej odsłonie.

KURS KUCHARSKI I STOPNIA – 70 h dydaktycznych

Wprowadzenie teoretyczne

Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią: (teoria)

  • rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania:
  • schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych  pracowników
  • kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST

DZIEŃ: 2 -3 Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)

  • Podstawy prawne
  • HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
    • identyfikacja zagrożeń
    • krytyczne punkty kontroli
    • system monitorowania

Warsztaty praktyczne:

Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności

  • podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
  • układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
  • nowoczesne urządzenia w gastronomii
  • wyposażenie stanowiska pracy
  • organizacja stanowiska pracy
  • urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności

NOWOŚĆ: Technika krojenia

  • zasady operowania nożem w kuchni
  • zapoznanie się z rodzajami noży używanymi na kuchni
  • podstawowe techniki krojenia

Technika Dekorowania i serwowania potraw

  • dodatki w gastronomii
    • skrobiowe stosowane do dań
    • warzywne stosowane do dań
  • kanapki dekoracyjne i finger food
  • dania garmażeryjne
  • przystawki
  • technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw

Sporządzanie wywarów, sosów i marynat

  • podstawowe sosy – z podziałem na rodzaje zagęszczania (mąką, jajka, masła oraz odparowanie)
  • podstawowe marynaty – marynaty mokre i marynaty suche (wrap)

Sporządzanie potraw śniadaniowych

  • sporządzanie zakąsek z jaj
  • sporządzanie potraw z jaj smażonych.
  • przygotowanie potraw z jaj gotowanych

Przygotowywanie wywarów i zup

  • wybrane wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny)
  • sporządzanie chłodników
  • wykonanie zup kremowych
  • sposoby zagęszczania zup kremowych
  • aranżacja podania zup

NOWOŚĆ: Przygotowanie dań mącznych

  • wybrane rodzaje makaronów – (technika przygotowania dań makaronowych
  • przygotowanie dań na bazie produktów mącznych
  • aranżacja dań mącznych

KURS KUCHARSKI II STOPNIA – 70 h dydaktycznych

NOWOŚĆ: Przygotowywanie dań wegetariańskich

  • przystawki wegetariańskie
  • produkty wykorzystywane w daniach wegetariańskich
  • aranżacja podania dań wegetariańskich

Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych

  • gotowanie
  • smażenie
  • duszenie
  • grillowanie
  • konfit
  • wędzenie
  • pieczenie

Sporządzanie potraw mięsnych

  • omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania
  • sposoby luzowania i trybowania mięsa
  • przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych
  • aranżacja potraw mięsnych

NOWOŚĆ: Desery

  • podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane
  • nowoczesne sposoby podania i dekorowanie deserów restauracyjnych

Sporządzenie potraw rybnych

  • obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
  • użycie technik kulinarnych przy obróbce ryb
  • wybrane przyssawki i dania z owoców morza
  • aranżacja potraw rybnych

Podsumowanie szkolenia:

Zarządzanie lokalem gastronomicznym

  • systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu
  • podstawowe zagadnienia z zarządzania
  • organizowanie imprez
  • cateringi
  • dyskusja na temat specyfiki branży gastronomicznej

Ilość miejsc ograniczona.

Terminy i Zapisy

Kurs kucharski I i II stopnia 140h

Miejsce Termin Cena
Warszawaod 2024-05-06 do 2024-05-24Cena: 2990 Zapisz się
Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu

Kurs kucharski I i II stopnia 140 H

Miejsce Termin Cena
Warszawaod 2024-05-18 do 2024-06-30Cena: 2990 Zapisz się
Kursy organizowany jest przez naszego partnera GoWork.eu

Zobacz inne nasze kursy kucharskie

Kurs cukierniczy I i II stopnia

Kurs cukierniczy I i II stopnia to szkolenie skierowane do miłośników słodkich smaków, którzy chcą poznać nowoczesne receptury oraz tworzyć oryginalne wypieki i słodkości.

Kurs kelnerski I i II stopnia

Kurs kelnerski I i II stopnia skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych pracą w branży gastronomicznej. W tym zawodzie liczą się konkretne umiejętności oraz profesjonalna postawa:

Kurs Profesjonalnego Baristy

Kurs Profesjonalnego Baristy w stopniu zaawansowanym skierowany jest do osób, które chcą poszerzać swoją wiedzę i umiejętności w tej tematyce.

Kurs Barman-Blender I i II stopnia

Kurs Barman-blender to szkolenie skierowane do wszystkich osób pragnących poznać profesjonalną sztukę tworzenia i prezentowania koktajli.