Azja to ogromny kontynent o wielu krajach i kulturach, które wnoszą swoje unikatowe smaki, aromaty i techniki kulinarne. Miejsce na mapie obowiązkowe dla miłośników odkrywania Świata, a także dla fanów poznawania tego co jeszcze nieznane w kuchni.
Dziś zabierzemy Was w kulinarną podróż po kontynencie azjatyckim. Załóż razem z nami fartuch i let’s go cook.
Na czym się ta kuchnia azjatycka tak właściwie opiera? Po pierwsze zawiera dużą ilość warzyw, co przyczynia się do dostarczania cennych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ogranicza natomiast mięso -zwłaszcza w kulturze buddystycznej- zamiast tego, kładzie nacisk na używanie tofu, tempeh i różnych rodzajów fasoli jako źródła białka roślinnego.
W każdej diecie musi być balans więc spożycie ryb i owoców morza stanowi dość spory odsetek w tamtejszej kulturze, gdyż są bogatym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Dla przykładu w Polsce szacuje się, że jedna osoba spożywa około 14 kg ryb i owoców morza rocznie.
Kuchnia ta jest przede wszystkim bardzo zdrowa stosuje techniki fermentacji głównie do przygotowywania produktów, takich jak kimchi (koreańska kiszona kapusta) czy miso (japońska pasta sojowa). Fermentacja zwiększa zawartość probiotyków, które wspierają zdrową florę jelitową. Skupiając się jednocześnie na wykorzystywaniu świeżych składników, by zachować jak najwięcej ich wartości odżywczych.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/04/334305908_523043726674836_5927951888233115251_n-min.jpg” alt=”posiłki w ciągu dnia” title_text=”posiłki w ciągu dnia” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content” sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content” sticky_enabled=”0″]A oto kilka najpopularniejszych dań, które poddadzą wasze kubki smakowe nowym doznaniom:
Sushi (Japonia)
Delikatne i eleganckie rolki ryżu z surową rybą, krewetkami, warzywami lub innymi dodatkami. Serwowane z sosem sojowym, wasabi i imbirkiem.
Pad Thai (Tajlandia)
Tradycyjne danie tajskie, składające się z makaronu ryżowego, warzyw, jajka, orzechów ziemnych i krewetek lub mięsa, z wyrazistym smakiem słodko-kwaśnym.
Kimchi (Korea Południowa)
Klasyczna koreańska potrawa z kiszonej kapusty, papryki, czosnku i przypraw, której smak jest pikantny i kwaśny.
Bubble Tea (Taiwan)
Rozprzestrzeniający się na całym świecie napój na bazie herbaty, z dodatkiem mleka i różnorodnymi kulistymi „bąbelkami” tapioki.
Na warsztatach odbywających się na Jutrzenki 76 będziecie mogli doświadczyć różnorodności kulinarnej oraz bogactwa smaków charakterystycznych dla Azji. Nasz kucharz omówi z Wami unikalne składniki, techniki gotowania i prezentację potraw, abyście mogli zdobyć wiedzę i umiejętności, które pozwolą im cieszyć się smakiem Azji również w domowym zaciszu.
Nie zabraknie również pokazu z użyciem ciekłego azotu!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC04881-scaled.jpg” alt=”DSC04881″ title_text=”DSC04881″ align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content” sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Ciesz się tą kulinarną podróżą przez Azję razem z innymi uczestnikami warsztatów kuchni tajskiej w Go Cook, która na pewno przyniesie wiele wrażeń i przyjemności.
Zapraszamy do kontaktu
Czekamy na Ciebie 😊
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_divider _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_divider][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Przeczytaj także:
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_fullwidth_header title=”Rozglądasz się za salą na warsztaty kulinarne w Warszawie?” button_one_text=”Sprawdź naszą propozycję” button_one_url=”https://gocook.pl/wynajem-sali” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.
[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section]