
Kurs Kuchnia Francuska 40 h
Kuchnia francuska łączy w sobie finezję, elegancję i prostotę. Kusi doskonale przyrządzonymi owocami morza, rozgrzewającymi gulaszami i chrupiącymi croissantami maczanymi w kawie. Zniewala smakiem creme brulee z warstwą skarmelizowanego cukru, nęci zapachem jedynej w swoim rodzaju prowansalskiej czekolady. Można się rozmarzyć.
Zapraszamy Państwa do udziału w podróży po francuskich smakach. Poznają Państwo walory kuchni houte cousine, wyrafinowanej, specjalizującej się w drogich daniach, przygotowywanych z najwyższej jakości produktów, oraz kuchni nouvelle cousine, która opiera się na lekkich, zdrowych i mało czasochłonnych daniach. Pod okiem Mistrzów Gotowania zgłębią Państwo tajniki francuskich dań, których przygotowanie, jak się okaże nie musi być wcale skomplikowane.
Program zajeć
Dzień I
Dzień najlepiej zacząć od lekkiego i słodkiego śniadania
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie historii kuchni francuskiej, w tym potraw charakterystycznych dla różnych regionów.
Warsztaty:
Przygotowanie klasycznego francuskiego śniadania:
Wyrabianie ciasta francuskiego i pieczenie croissantów
Pieczenie bułeczek maślanych brioche, oraz bagietek
Wspólne jedzenie posiłku
Dzień II
Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. I
Zajęcia teoretyczne:
Omówienie zwyczajów związanych z celebrowaniem obiadów
Warsztaty:
wykonanie przystawek:
quische lorreine
salade chevre chaud (z ciepłym kozim serem na grzance z miodem i orzechami włoskimi)
salade nicoise (z tuńczykiem, fasolką zieloną, jajkiem, anchois i oliwkami)
salade de poire au roquefort (z gruszką, serem roquefort i orzechami włoskimi)
melon w szynce parmeńskiej
karczochy z sosem aioli
foie gras na tostach z konfiturą wiśniową
tatar z łososia
Przygotowanie wybranego dania głównego:
Zupa cebulowa
Ratatouille
Dzień III
Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. 2
Inne dania główne
bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu
boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku.
cassoulet – zapiekane danie z fasoli oraz mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego
Poznanie różnych gatunków serów i ich degustacja
Czas na deser:
Wykonanie creme brulee
A na zwieńczenie dnia filiżanka mocnej kawy
Dzień IV
Kolacja francuska czyli kolejne dania na ciepło
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie sekretów przygotowania tart wytrawnych i słodkich
Warsztaty:
Wykonanie niektórych potraw:
Różnego rodzaju tart: wytrawnych i słodkich
Naleśników, w tym naleśników Suzette
Dzień V
Specjały z owoców morza
Zajęcia teoretyczne:
Poznanie różnych rodzajów owoców morza, oraz sposobów ich przygotowania
Warsztaty:
Wykonanie niektórych potraw:
Zupa rybna
bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu
brandade – czyli puree z solonego dorsza z dodatkiem mleka i oliwy.
moules à la crème – czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany
I na koniec coś słodkiego – tajemnice sufletów
Wymagania wstępne
Zajęcia realizowane w akademii kulinarnej – brak wymogu posiadania książeczki sanepid lub zaświadczenia od lekarza medycyny pracy.
Organizacja zajęć
- weekendowym (sob i ndz) 5 dni – zajęcia odbywają się przez dwa weekendy tylko w Soboty i w Niedziele, w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
- dzienny od poniedziałku do piątku – 5 dni – zajęcia prowadzone w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
Materiały szkoleniowe
Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.
Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.
Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 9- calowy tablet Goclever Terra 90. W komplecie otrzymują Państwo firmowe etui wraz z klawiaturą, które spełnią oczekiwania wymagających użytkowników. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.1. Posiada między innymi: dwurdzeniowy procesor DualCore 1GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.
Vouchery na szkolenie
Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?
Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery. http://gocook.pl/voucher-2/
Jak się zapisać
- W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
- Po uzupełnieniu formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
- Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
- Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
- Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
- Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
- Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
- Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
- W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.
Ilość miejsc ograniczona.
Zapisy z GoCook.pl
Kurs Kuchnia Francuska 40 - kurs dzienny
Miejsce | Termin | Wersja standardowa | Wersja z tabletem |
---|---|---|---|
Warszawa | od 2021-02-15 do 2021-02-18 | Cena: 999 Zapisz się | Cena: 1249 Zapisz się |