Kurs Kuchnia Francuska 40 h

Kuchnia francuska łączy w sobie finezję, elegancję i prostotę. Kusi doskonale przyrządzonymi owocami morza, rozgrzewającymi gulaszami i chrupiącymi croissantami maczanymi w kawie. Zniewala smakiem creme brulee z warstwą skarmelizowanego cukru, nęci zapachem jedynej w swoim rodzaju prowansalskiej czekolady. Można się rozmarzyć.

Zapraszamy Państwa do udziału w podróży po francuskich smakach. Poznają Państwo walory kuchni houte cousine, wyrafinowanej, specjalizującej się w drogich daniach, przygotowywanych z najwyższej jakości produktów, oraz kuchni nouvelle cousine, która opiera się na lekkich, zdrowych i mało czasochłonnych daniach. Pod okiem Mistrzów Gotowania zgłębią Państwo tajniki francuskich dań, których przygotowanie, jak się okaże nie musi być wcale skomplikowane.

Program zajeć

Dzień I

Dzień najlepiej zacząć od lekkiego i słodkiego śniadania

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie historii kuchni francuskiej, w tym potraw charakterystycznych dla różnych regionów.

Warsztaty:

Przygotowanie klasycznego francuskiego śniadania:

Wyrabianie ciasta francuskiego i pieczenie croissantów

Pieczenie bułeczek maślanych brioche, oraz bagietek

Wspólne jedzenie posiłku

Dzień II

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. I

Zajęcia teoretyczne:

Omówienie zwyczajów związanych z celebrowaniem obiadów

Warsztaty:

wykonanie  przystawek:

quische lorreine

salade chevre chaud (z ciepłym kozim serem na grzance z miodem i orzechami włoskimi)

salade nicoise (z tuńczykiem, fasolką zieloną, jajkiem, anchois i oliwkami)

salade de poire au roquefort (z gruszką, serem roquefort i orzechami włoskimi)

melon w szynce parmeńskiej

karczochy z sosem aioli

foie gras na tostach z konfiturą wiśniową

tatar z łososia

Przygotowanie wybranego dania głównego:

Zupa cebulowa

Ratatouille

 Dzień III

Obiad, który nigdy się nie kończy… cz. 2

Inne dania główne

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku.

cassoulet – zapiekane danie z fasoli oraz mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego

Poznanie różnych gatunków serów i ich degustacja

Czas na deser:

Wykonanie creme brulee

A na zwieńczenie dnia filiżanka mocnej kawy

Dzień IV

Kolacja francuska czyli kolejne dania na ciepło

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie sekretów przygotowania tart wytrawnych i słodkich

Warsztaty:

Wykonanie niektórych potraw:

Różnego rodzaju tart: wytrawnych i słodkich

Naleśników, w tym naleśników Suzette

Dzień V

Specjały z owoców morza

Zajęcia teoretyczne:

Poznanie różnych rodzajów owoców morza, oraz sposobów ich przygotowania

Warsztaty:

Wykonanie niektórych potraw:

Zupa rybna

bouillabaisse – gulasz rybny z dodatkiem ziół, skórki pomarańczowej oraz szafranu

brandade – czyli puree z solonego dorsza z dodatkiem mleka i oliwy.

moules à la crème – czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany

I na koniec coś słodkiego – tajemnice sufletów

Wymagania wstępne

Zajęcia realizowane w akademii kulinarnej – brak wymogu posiadania książeczki sanepid lub zaświadczenia od lekarza medycyny pracy.

Organizacja zajęć
  • weekendowym (sob i ndz) 5 dni – zajęcia odbywają się przez dwa weekendy tylko w Soboty i w Niedziele, w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
  • dzienny od poniedziałku do piątku – 5 dni – zajęcia prowadzone w godzinach między 9 a 17. Szczegółowe godziny ustalane przed planowanym kursem
Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 250 zł. Cena zawiera 9- calowy tablet  Goclever Terra 90. W komplecie otrzymują Państwo firmowe etui wraz z klawiaturą, które spełnią oczekiwania wymagających użytkowników. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.1. Posiada między innymi: dwurdzeniowy procesor DualCore 1GHz, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

 

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoCook.pl

Kurs Kuchnia Francuska 40 - kurs wieczorowy

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-07-24 do 2018-07-27Cena: 999 Zapisz sięCena: 1249 Zapisz się