You are currently viewing Croissant u Tiffany`ego

Croissant u Tiffany`ego

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Croissant u Tiffany`ego
” text_orientation=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” background_color=”#000000″ background_image=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/01/croissant-u-tiffanyego.jpg” background_position=”top_center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]Rogalik sięgający legendą aż XVII wieku to chyba jedno z najbardziej popularnych i docenianych wypieków na całym świecie! Croissant bo o nim dziś porozmawiamy, według opowieści powstał krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w roku 1683, jako nagroda upamiętniająca zwycięstwo nad Turkami. Stąd też jego kształt w formie księżyca.

Ta wzmianka jednak do dziś dnia uznawana jest za mit. Powszechnie przyjęto, że od 1920 roku stanowi on narodowy produkt francuski, którego oficjalny przepis narodził się w Austrii w 1839 roku.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/01/croissant-na-sniadanie.jpg” alt=”croissant-na-sniadanie” title_text=”croissant-na-sniadanie” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Jak dotarł do Francji?

Przedsiębiorca August Zang spopularyzował technikę wypiekania tego przysmaku przy użyciu pary wodnej oraz delikatnego, maślanego ciasta z którym do dziś łączymy croissanty.

Nic dziwnego więc, że stanowi on nieodłączny element francuskiego śniadania.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Croissant na słodko czy słono?

Na to pytanie jak się domyślacie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak może dzięki naszym faworytom i Wam uda się urozmaicić domowy, niedzielny poranek. 

Te na słodko zazwyczaj podawane są z serkiem śmietankowym oraz konfiturą bądź dżemem. Składniki te możemy śmiało zastąpić czekoladą bądź masłem orzechowym. 

Idealnie sprawdzi się także do niego jogurt naturalny oraz suszone bądź świeże owoce. Połączenie rogalika z produktem mlecznym to alternatywa, która nigdy się nie znudzi. 

Te na słono… to już odrobinę bardziej zawiła sprawa. Bo w ich wypadku, restaurację prześcigają się w pomysłach by zyskać miano królestwa francuskich rogalików a i składników zazwyczaj potrzebujemy więcej niż do tych na słodko.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/01/croissant-z-guacamole.jpg” alt=”Croissant with guacamole and poached egg on the serving plate” title_text=”Croissant with guacamole and poached egg on the serving plate” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

My mamy trzech faworytów

Pierwszy to croissant, którego środek wypełnić możecie szynką, serem cheddar oraz obowiązkowo jajkiem sadzonym. Całość doprawić należy odrobiną soli i pieprzu. 

Drugi typ to rogal wypełniony twarożkiem chrzanowym, łososiem, kiełkami lucerny oraz plastrami awokado. Całość skrop odrobiną cytryny by podbić jego smak i zachować na dłużej kolor awokado. 

Trzeci i zarazem ostatni to prostota i znany nam wszystkim smak twarogu ze szczypiorkiem, rukoli i pomidorków cherry. Kropla oliwy z oliwek dopełni tego dzieła. 

Ponoć w prostocie tkwi… smak, może więc dlatego ta opcja spotkała się z największą ilością zwolenników wśród pracowników GoCooka. 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” custom_padding=”10px|||||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/01/sniadanie-na-wynos.jpg” alt=”sniadanie-na-wynos” title_text=”Śniadanie na wynos” align=”center” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Croissant w drodze po Oscara

Nie dziwi już nas fakt, że ten narodowy, francuski przysmak jest nie tylko nieodłącznym element śniadania ale także produkcji filmowych.

Możemy go “podziwiać” chociażby w kultowym “Śniadaniu u Tiffany’ego” z Audrey Hepburn w roli głównej; “Julie and Julia” oraz “To skomplikowane” z Meryl Streep.

Stał się także jednym z głównych bohaterów, serialowego hitu Netflixa “Emily w Paryżu”.

Wypieczenie croissanta do najłatwiejszych nie należy dlatego zapraszamy na nasze kulinarne warsztaty podczas których, poznacie sekret idealnego, maślanego rogalika. Czekamy w Akademii Kulinarnej GoCook na Jutrzenki 76, w Warszawie. Bon Appetit![/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_header title=”Rozglądasz się za salą na imprezę karnawałową w Warszawie?” button_one_text=”Sprawdź naszą propozycję” button_one_url=”https://gocook.pl/wynajem-sali” _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

[/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section]