ZERO WASTE temat poruszamy
Choć z pojęciem zero waste zapewne niejednokrotnie się spotkaliście. To wciąż dla wielu z nas, jest to temat niezgłębiony. Nie ma też co się dziwić – ciężko zrobić coś z niczego. Jeszcze aby smakowało. Jest to nielada wyzwanie.
Jednak zero waste to nie tylko kuchnia. To styl życia. To założenie w duchu którego ograniczamy śmiecenie. Poczynając od zakupów, poprzez użytkowanie aż do odpowiedniego gospodarowania resztek.
Jeśli zatem nie wiesz od czego zacząć koniecznie zostań z nami do końca tekstu! Opłaci Ci się to pod każdym względem.
![włoszczyzna polska zero waste włoszczyzna polska zero waste](https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/05/vegan-diet-autumn-harvest-healthy-clean-food-an-2021-08-27-14-59-43-utc-min-scaled.jpg)
Królowa Bona, polska włoszczyzna
Zacznijmy od…warzyw. Szczególnie tych z rosołu. Oczywiście nie będzie dla Was zaskoczeniem jeśli wspomnimy o tradycyjnej sałatce jarzynowej. Jednak i ona może się przejeść. Aby zaskoczyć swoich domowników lub gości przygotuj zapiekankę.
Wystarczy, że pokroisz warzywa z rosołu, do których dodasz poszarpane mięso. Wszystko zalewasz jajkami połączonymi ze śmietanką, nakrywając odpowiednią ilością startego sera mozzarella.
Brzmi z pewnością smakowicie. Jeśli to Was jednak nie przekonuje proponujemy także wykorzystać ugotowane warzywa do pasty, do kanapek, pasztetu, farszu do pierogów lub naleśników czy też jarzynowych kotlecików.
![omlet z resztek mięsnych omlet z resztek mięsnych](https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/05/fried-omelette-stuffed-with-sausage-tomatoes-gre-2023-03-08-18-34-02-utc-min-scaled.jpg)
Mięsne historie
Bardzo częstym problemem okazują się resztki wędlin i mięs w lodówce. Tutaj oczywiście możecie śmiało dodać je do porannego śniadania i jajecznicy lub omletu. Tę formę jednak zna chyba większość. My lubimy zaskakiwać dlatego proponujemy farsz do pasztecików z ciasta drożdżowego.
Potrzebujecie maszynki do mielenia by nadać tym wszystkim resztką odpowiednią strukturę i je doprawić. Sprawdzą się idealnie jako przekąska lub dodatek na przykład do barszczu czerwonego.
Skoro mowa o niespodziankach, sądzicie, że uda się coś wyczarować z resztek ciasta? Niestety, deserów zazwyczaj zostaje najwięcej – trudno się dziwić. Po tych wszystkich potrawach ciężko zmieścić słodkości.
![bajaderki bajaderki](https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/05/chocolate-balls-cake-pops-top-view-2023-04-03-19-26-03-utc-min-scaled.jpg)
Ciasteczkowy zawrót głowy
Połącz pokruszone resztki ciasta, ulubione bakalie, masło, mleko i cukier a następnie uformuj kulki. Po schłodzeniu będziecie się mogli delektować pysznymi bajaderkami.
Skoro już menu z recyklingu spożywczego mamy gotowe to chyba czas pomyśleć o odpowiedniej zastawie, w tym klimacie. Co mamy na myśli?
Może wyjątkowo zastąpmy te tradycyjne talerze tymi z liści palmowych lub otrąb. Brzmi być może abstrakcyjnie ale zdecydowanie sprawdza się w ruchu zero waste.
My w tegorocznym sezonie grillowym w Szklarni 76 zdecydowanie skorzystamy z tej opcji.
![lunch box zero waste lunch box zero waste](https://gocook.pl/wp-content/uploads/2023/05/cooking-vegan-lunch-box-flat-lay-2022-10-12-17-07-37-utc-min-scaled.jpg)
Dbaj nie tylko o jedzenie
Odpowiednim i na pewno praktycznym pomysłem, szczególnie podczas wakacji będą lunch boxy wielokrotnego użytku oraz butelki filtrujące wodę.
Unikniemy dzięki temu plastiku i zmobilizuje to nas do przygotowania własnych przekąsek na drogę czy do pracy. Samodzielne wykonanie da nam nie tylko satysfakcję ale i pewność, co do produktów o które w naszej Akademii dbamy bezwzględnie.
Teoretycznie trudne się to nie wydaje, ale jak wiemy praktyka u każdego wygląda inaczej. Zachęcamy Was by chociaż spróbować. Pomysłów na wykorzystanie “resztek” jest ogrom. Możecie chociażby zaczerpnąć inspiracji od Sylwii Majcher, która gotuje i wykorzystuje ale nigdy nie marnuje!
Kwestia odpowiedniej edukacji a metodą prób i błędów – będziecie zapraszali gości na prawdziwy “after” po przyjęciu.
Rozglądasz się za salą na imprezę firmową w Warszawie?
Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.