ZERO WASTE temat poruszamy

Choć z pojęciem zero waste zapewne niejednokrotnie się spotkaliście. To wciąż dla wielu z nas, jest to temat niezgłębiony. Nie ma też co się dziwić – ciężko zrobić coś z niczego. Jeszcze aby smakowało. Jest to nielada wyzwanie. 

Jednak zero waste to nie tylko kuchnia. To styl życia. To założenie w duchu którego ograniczamy śmiecenie. Poczynając od zakupów, poprzez użytkowanie aż do odpowiedniego gospodarowania resztek. 

Jeśli zatem nie wiesz od czego zacząć koniecznie zostań z nami do końca tekstu! Opłaci Ci się to pod każdym względem. 

włoszczyzna polska zero waste

Królowa Bona, polska włoszczyzna

Zacznijmy od…warzyw. Szczególnie tych z rosołu. Oczywiście nie będzie dla Was zaskoczeniem jeśli wspomnimy o tradycyjnej sałatce jarzynowej. Jednak i ona może się przejeść. Aby zaskoczyć swoich domowników lub gości przygotuj zapiekankę. 

Wystarczy, że pokroisz warzywa z rosołu, do których dodasz poszarpane mięso. Wszystko zalewasz jajkami połączonymi ze śmietanką, nakrywając odpowiednią ilością startego sera mozzarella. 

Brzmi z pewnością smakowicie. Jeśli to Was jednak nie przekonuje proponujemy także wykorzystać ugotowane warzywa do pasty, do kanapek, pasztetu, farszu do pierogów lub naleśników czy też jarzynowych kotlecików. 

omlet z resztek mięsnych

Mięsne historie

Bardzo częstym problemem okazują się resztki wędlin i mięs w lodówce. Tutaj oczywiście możecie śmiało dodać je do porannego śniadania i jajecznicy lub omletu. Tę formę jednak zna chyba większość. My lubimy zaskakiwać dlatego proponujemy farsz do pasztecików z ciasta drożdżowego. 

Potrzebujecie maszynki do mielenia by nadać tym wszystkim resztką odpowiednią strukturę i je doprawić. Sprawdzą się idealnie jako przekąska lub dodatek na przykład do barszczu czerwonego.  

Skoro mowa o niespodziankach, sądzicie, że uda się coś wyczarować z resztek ciasta? Niestety, deserów zazwyczaj zostaje najwięcej – trudno się dziwić. Po tych wszystkich potrawach ciężko zmieścić słodkości. 

bajaderki

Ciasteczkowy zawrót głowy

Połącz pokruszone resztki ciasta, ulubione bakalie, masło, mleko i cukier a następnie uformuj kulki. Po schłodzeniu będziecie się mogli delektować pysznymi bajaderkami. 

Skoro już menu z recyklingu spożywczego mamy gotowe to chyba czas pomyśleć o odpowiedniej zastawie, w tym klimacie. Co mamy na myśli? 

Może wyjątkowo zastąpmy te tradycyjne talerze tymi z liści palmowych lub otrąb. Brzmi być może abstrakcyjnie ale zdecydowanie sprawdza się w ruchu zero waste. 

My w tegorocznym sezonie grillowym w Szklarni 76 zdecydowanie skorzystamy z tej opcji.

lunch box zero waste

Dbaj nie tylko o jedzenie

Odpowiednim i na pewno praktycznym pomysłem, szczególnie podczas wakacji będą lunch boxy wielokrotnego użytku oraz butelki filtrujące wodę. 

Unikniemy dzięki temu plastiku i zmobilizuje to nas do przygotowania własnych przekąsek na drogę czy do pracy. Samodzielne wykonanie da nam nie tylko satysfakcję ale i pewność, co do produktów o które w naszej Akademii dbamy bezwzględnie. 

Teoretycznie trudne się to nie wydaje, ale jak wiemy praktyka u każdego wygląda inaczej. Zachęcamy Was by chociaż spróbować. Pomysłów na wykorzystanie “resztek” jest ogrom. Możecie chociażby zaczerpnąć inspiracji od Sylwii Majcher, która gotuje i wykorzystuje ale nigdy nie marnuje!

Kwestia odpowiedniej edukacji a metodą prób i błędów – będziecie zapraszali gości na prawdziwy “after” po przyjęciu. 

Rozglądasz się za salą na imprezę firmową w Warszawie?

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

Sprawdź naszą propozycję