Popcorn movie time

Cofnijmy się teraz o 10 tysięcy lat, do Meksyku. To właśnie tam, już wtedy spożywano z apetytem największe ilości kukurydzy. Jej ziarna wykorzystywano do kasz, płatków śniadaniowych a także alkoholu. Jednak to prażenie kukurydzy, czyli znany nam doskonale popcorn był pierwszym ze sposobów jej przyrządzania.

Z czasem stał on się głównym składnikiem śniadań meksykańskich. Serwowano go w formie ciast, owsianki, kaszy a także jako dodatek do zup. Dziś stanowi rewelacyjna przekąskę podczas niejednego filmowego seansu solo, bądź w duecie.

Jednak z okazji Światowego Święta jakie ma miejsce za dni parę, proponujemy Wam na nowo poznać zalety tego dodatku. I przedstawić kilka nietuzinkowych pomysłów na prażoną kukurydzę.

Popcorn

#KOKO to idealne połączenie dla osób, które kochają kokosowy orzech

Zaopatrz się w dwie łyżki wiórków kokosowych, imbir oraz curry. Miksturę wymieszaj i dodaj do uprzednio prażonej kukurydzy.

Dla tych, którzy jeszcze bardziej pragną osłodzić sobie ten dzień proponujemy #CYNAMON. Potrzebujecie jedynie cynamonu, odrobinę soli oraz brązowy cukier. Zmiksuj je z popcornem. I delektuj się wieczorem.

Chcesz jeszcze słodziej? To już teraz sprawdź czy masz masło, cukier i miód. Będą one niezbędne do powstania masy karmelowej która oblepi ziarenka kukurydzy. #KARMELPOP to idealne rozwiązanie dla naszych małych bąbelków.

Popcorn - movie time

Wolisz bardziej wyraziste smaki?

Nic straconego. Dodatki jakie potrzebujesz to czosnek, sól, parmezan oraz rozmaryn. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do jeszcze ciepłego popcornu. #ROSEMARY rewelacyjnie sprawdzi się do kieliszka czerwonego wina. 

Ma być intensywnie ale rozmaryn i parmezan to jednak przesada? Ok, w takim razie co powiecie na bazylię? #BASIL to mieszanka, w której zastępujecie rozmaryn bazylią. Ta delikatniejsza wersja powinna się dobrze komponować z białym winem.

A jeśli marzy Wam się bardzo ostra wersja proponujemy pieprz cayenne. Połącz go z solą a następnie dodaj do miski z popcornem. #CAYENNE to opcja dla odważnych, więc jeśli planujecie oglądanie filmów polecam horrory. Dodadzą jeszcze większej pikanterii przekąsce.

Oczywiście, wariacji #POPCORNOWYCH znajdziecie bez liku, sami też możecie na różne sposoby łączyć swoje ulubione smaki. Jednak niewielu z Was wie, że popcorn to także świetny dodatek do bardziej urozmaiconych potraw. Nie tylko przekąska dla filmoholików.

Ja na przykład używam popcornu jako dodatek do sałatki, na bazie rukoli, pomidorków cherry, fety, rzodkiewki oraz oliwek. Wszystko wystarczy skropić oliwą z oliwek i posypać przygotowanymi uprzednio ziarnami kukurydzy. 

Rewelacyjnie sprawdzi się także do risotto a także zup krem, zastępując tradycyjne grzanki lub pestki. Jak widzisz możliwości jest ogrom. Dlatego już dziś zarezerwuj sobie czas 19 stycznia i delektuj się smakiem „popped corn”.

My ze swojej strony możemy zaoferować pomoc i zaprosić na wspólne świętowanie podczas którego, posmakujesz wystrzelonej kukurydzy z każdego zakątka świata.

Rozglądasz się za salą na imprezę karnawałową w Warszawie?

Sprawdź naszą ofertę sali na wyjanem w Warszawie. Lokalizacja blisko centrum, dla 150 gości.

Sprawdź naszą propozycję