Kurs kucharski I i II stopnia – wyjazdowy 2 tygodniowy z wyżywieniem i zakwaterowaniem 140h

Świat gastronomii kusi bogactwem możliwości. Jak grzyby po deszczu powstają nowe zawody, internet pęka w wszach od blogów kucharskich, a media, co chwile przedstawiają nowe warianty znanych i lubianych programów z cyklu: gotuj z nami!  Chcąc jednak zostać prawdziwym mistrzem kuchni, nie wystarczy śledzić nowości  na szklanym ekranie. Należy ciągle zdobywać nową wiedzę i ćwiczyć umiejętności.

Dlatego też, specjalnie dla Państwa Let’s GoCook.pl przygotował intensywną edycję kursu kucharskiego, która pozwoli w stosunkowo krótkim czasie zdobyć konkretne kwalifikacje, tak cenione na rynku pracy. Kurs kulinarny skierowany jest do osób, które dysponują ograniczonym zakresem czasu, chcą szybko poznać tajniki zawodu kucharza oraz od podszewki podejrzeć, jak pracuje się w hotelowej restauracji. Proponowane przez Let’s GoCook.pl szkolenie kucharskie jest wyjątkową okazją, aby:

– nauczyć się czym jest  food cost, haccp, a nawet poznać nowoczesne metody zarządzania lokalem gastronomicznym

–  przeżyć niezapomniane chwile w pięknym, malowniczo położonym hotelu nieopodal Poznania, bez konieczności martwienia się o noclegi i wyżywienie. W takich warunkach będzie się można całkowicie oddać tworzeniu fantazyjnych połączeń smakowych oraz zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej.

– poznać  nowoczesne techniki przygotowywania, dekorowania oraz serwowania dań, których nie powstydziłby się najlepsze restauracje świata – pamiętaj, że w GoWorku aż 90% zajęć to praktyka!

– uczestniczyć w zajęciach pełnych przyjaznej, rodzinnej atmosfery, podczas których nie tylko poznamy tajniki kuchni, ale także zdobędziemy grono nowych przyjaciół

– zdobyć dyplom i certyfikat MEN, które przyczynią się do uzyskania pracy marzeń w Polsce i UE;

– poznać wspaniałych ludzi, którzy zarażają pasją do gotowania. Dzięki zaangażowaniu oraz indywidualnemu podejściu  trenerów będziemy mopgli nabyć rzetelną wiedzę teoretyczną, praktyczne umiejętności oraz zdobyć masę cennych wskazówek, które z pewnością przydadzą się w dalszej pracy zawodowej.

– otrzymać nowoczesne materiały szkoleniowe, takie jak: tablet, pięknie zdobione książki kucharskie, skrypty przygotowywane specjalnie na zajęcia kucharskie, a także fartuszki i czapki, które będą nie tylko ładnymi gadżetami, ale przedmiotami, które wykorzystamy w przyszłej pracy zawodowej

– GoWork.pl to nie tylko organizator świetnych i cenionych na rynku szkoleń, to także serwis pracy, z jedną z największych baz ofert pracy. Jeżeli szukasz zatrudnienia, to świetnie trafiłeś. Najnowsze propozycje dla zawodu kucharza znajdziesz tutaj.

– jesteś absolwentem szkolenia zorganizowanego przez GoWork.pl? Brawo, właśnie zdobyłeś 10 % zniżki, którą możesz wykorzystać uczestnicząc w innych kursach organizowanych przez naszą firmę.

W jakim charakterze mogę pracować po ukończeniu kursu?

Kurs wyjazdowy przygotuje Cię do objęcia stanowiska kucharza. Po ukończeniu szkolenia możesz szukać pracy zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Warto dodać, że nasi absolwenci bardzo szybko znajdują swoją pierwszą pracę i często równie szybko awansują. Na rynku jest sporo ofert pracy dla kucharzy, a wiele z nich można znaleźć w wyszukiwarce Gowork.pl – tutaj sprawdź oferty pracy.

Wymagania wstępne

zaświadczenie o stanie zdrowia od lekarza medycyny pracy, bądź aktualna książeczka SANEPID

Certyfikaty

Po zdanym egzaminie uczestnik otrzymuje ZAŚWIADCZENIE  wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632)

Organizacja zajęć

Kurs kucharski I i II stopnia trwa 140h dydaktycznych (45 min.) i realizowany jest w intensywnym trybie wyjazdowym.

 

  • 1 dzień: 10.00 przyjazd i powitanie uczestników, do 12.00 zakwaterowanie, omówienie zasad konkursu oraz organizacji pracy w kuchni
  • 2-13 dzień: prelekcje, wykłady, warsztaty praktyczne, konkursy tematyczne zajęcia w godzinach 11.00-14.00 teoria 14.00-19.45 praktyka
  • 14 dzień: 8.00-12.00 podsumowanie i egzamin, oficjalne pożegnanie i ogłoszenie zwycięzcy konkursu, wykwaterowanie z hotelu
  • Harmonogram zajęć jest ustalany przed każdym kursem – powyższa rozpiska może ulec nieznacznym modyfikacjom.
Materiały szkoleniowe

Oferujemy Państwu możliwość wyboru wersji standard lub wersji rozszerzonej-z tabletem.

Materiały tradycyjne – cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej, w zależności od ustaleń.

Materiały rozszerzone z tabletem- opcja płatna dodatkowo 350 zł. Cena zawiera 7- calowy tablet  Lark Free Me x4. Urządzenie pracuje na systemie operacyjnym lepszym od poprzedniego modelu Android 4.4. Posiada między innymi: wydajny 4-rdzeniowy procesor który zapewnia optymalną płynność działania nawet podczas używania wielu aplikacji jednocześnie, wbudowaną kamerę 0,3 Mpix, możliwość podłączenia Internetu WIFI, multimedia: AUDIO/WIDEO/FOTO/e-BOOK. Gadżet po zakończeniu szkolenia przechodzi na własność kursantów.

Vouchery na szkolenie

Kurs w prezencie!!!!! Nie masz pomysłu na prezent? Podaruj ciekawą i kreatywną formę spędzenia wolnego czasu oraz szansę na rozwój, a może inspirację do zmiany?

Wykup voucher i spełnij marzenia bliskiej osoby. Sprawdź zakładkę vouchery.  http://gocook.pl/voucher-2/

Jak się zapisać
  1. W tabeli z zapisami wybierz interesujący termin i miasto i kliknij „Zapisz się”
  2. Po uzupełnieniu  formularza klikamy na ikonkę „zapisz” na dole tekstu. Ważne, aby podane dane były poprawne, ponieważ część z nich potrzebna jest do przygotowania dyplomów i zaświadczeń dla uczestników oraz niezbędna jest do dokumentacji szkoleniowej.
  3. Pamiętamy, aby przeczytać i zaakceptować regulamin. Bez tego nie będzie możliwa dalsza rejestracja
  4. Po poprawnym procesie rejestracji, wygeneruje się Państwu umowa, którą należy pobrać, wydrukować, podpisać i odesłać do nas faxem, mailem lub pocztą.
  5. Na podany przez Panią/Pana adres e-mailowy zostanie przesłane potwierdzenie rejestracji.
  6. Wpłata zaliczki w wysokości min. 100 zł w wersji standard lub 250 zł dla wersji rozszerzonej (lub całości kwoty) na podany w umowie w ciągu 48 h od daty rejestracji. Indywidualny numer konta znajduje się na umowie zgłoszenie.
  7. Wpłata pozostałej kwoty za kurs najpóźniej 4 dni przed rozpoczęciem kursu.
  8. Oficjalnym zaproszeniem na kurs jest harmonogram szkolenia wysyłany mailem najpóźniej 1 dzień przed przystąpieniem do szkolenia.
  9. W ciągu 2 dni roboczych od rejestracji koordynator szkolenia skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź mailowo i poinformuje o wszelkich szczegółach szkolenia.
Informacje praktyczne

Zakwaterowanie: pokoje 2 lub 3-osobowe.

 

Wyżywienie: pełne wyżywienie, które uczestnicy przygotowują pod okiem najlepszych szefów kuchni.

Dojazd: własny.

Program kursu

KURS KUCHARSKI I & II STOPNIA - Wyjazdowy 2 tygodniowy z wyżywieniem i zakwaterowaniem

Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią: (teoria)

  • rodzaje zakładów gastronomicznych i sposoby zarządzania:
  • schemat odpowiedzialności pracy poszczególnych  pracowników
  • kalkulacje – wyliczenie kosztów – FOOD COST

 Wymogi systemu HACCP w gastronomii: (teoria)

  • Podstawy prawne
  • HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu
  • identyfikacja zagrożeń
  • krytyczne punkty kontroli
  • system monitorowania

 

Warsztaty praktyczne:

Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w produkcji żywności

  • podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy
  • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania
  • zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
  • układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
  • nowoczesne urządzenia w gastronomii
  • wyposażenie stanowiska pracy
  • organizacja stanowiska pracy
  • urządzenia wykorzystywane w produkcji żywności

NOWOŚĆ: Technika krojenia

  • zasady operowania nożem w kuchni
  • zapoznanie się z rodzajami noży używanymi na kuchni
  • podstawowe techniki krojenia

Technika Dekorowania i serwowania potraw

  • dodatki w gastronomii
  • skrobiowe stosowane do dań
  • warzywne stosowane do dań
  • kanapki dekoracyjne i finger food
  • dania garmażeryjne
  • przystawki
  • technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw

Sporządzanie wywarów, sosów i marynat

  • podstawowe sosy – z podziałem na rodzaje zagęszczania (mąką, jajka, masła oraz odparowanie)
  • podstawowe marynaty – marynaty mokre i marynaty suche (wrap)

Sporządzanie potraw śniadaniowych

  • sporządzanie zakąsek z jaj
  • sporządzanie potraw z jaj smażonych.
  • przygotowanie potraw z jaj gotowanych

Przygotowywanie wywarów i zup

  • wybrane wywary (cielęcy, drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny)
  • sporządzanie chłodników
  • wykonanie zup kremowych
  • sposoby zagęszczania zup kremowych
  • aranżacja podania zup

NOWOŚĆ: Przygotowanie dań mącznych

  • wybrane rodzaje makaronów – (technika przygotowania dań makaronowych
  • przygotowanie dań na bazie produktów mącznych
  • aranżacja dań mącznych

NOWOŚĆ: Przygotowywanie dań wegetariańskich

  • przystawki wegetariańskie
  • produkty wykorzystywane w daniach wegetariańskich
  • aranżacja podania dań wegetariańskich

Praktyczne wykorzystanie technik kulinarnych

  • gotowanie
  • smażenie
  • duszenie
  • grillowanie
  • konfit
  • wędzenie
  • pieczenie

Sporządzanie potraw mięsnych

  • omówienie wybranych części z rozbioru tusz zwierzęcych i ich zastosowania
  • sposoby luzowania i trybowania mięsa
  • przygotowanie mięsa przy użyciu technik kulinarnych
  • aranżacja potraw mięsnych

NOWOŚĆ: Desery

  • podstawowe desery restauracyjne,: np. banan w miodzie, owoce flambirowane
  • nowoczesne sposoby podania i dekorowanie deserów restauracyjnych

Sporządzenie potraw rybnych

  • obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb
  • użycie technik kulinarnych przy obróbce ryb
  • wybrane przyssawki i dania z owoców morza
  • aranżacja potraw rybnych

Podsumowanie szkolenia:

Zarządzanie lokalem gastronomicznym

  • systemy magazynowe, fiskalne i sposoby rozliczenia magazynu
  • podstawowe zagadnienia z zarządzania
  • organizowanie imprez
  • cateringi
  • dyskusja na temat specyfiki branży gastronomicznej

Ilość miejsc ograniczona.

Zapisz się!

Zapisy z GoWork.pl

Kurs kucharski I i II stopnia (140h) z wyżywieniem i zakwaterowaniem - kurs dzienny

Miejsce Termin Wersja standardowa Wersja z tabletem
Warszawaod 2018-07-30 do 2018-08-09Cena: 3299 Zapisz sięCena: 3649 Zapisz się